Ziua de 11 noiembrie a fost instituită, prin lege, ca Ziua Veteranilor din teatrele de operații, pentru recunoașterea meritului personalului armatei participant la acțiuni militare.

La Alba Iulia, în dimineața acestei zile, 2020, a avut loc o ceremonie de comemorare a eroilor Armatei Române căzuţi la datorie în teatrele de operații.

La mormântul sublocotenentului (p.m.) Claudiu Vasile Popa, căzut la datorie în Afganistan în anul 2013, a fost oficiată o slujbă de pomenire a militarului şi au fost depuse coroane și jerbe de flori.

Activitatea s-a desfășurat în format restrâns, la ea participând mama militarului, văduva acestuia, reprezentanți ai administrației publice locale și județene (Nicolae Albu – Prefectul de Alba, Gabriel Pleșa – Primarul Municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel – Președintele Consiliului Județean Alba) ai Garnizoanei Alba Iulia și ai asociațiilor cultural-patriotice din județul Alba: Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și retragere “AL. I. CUZA”, Filiala “GEMINA” Alba, Fundația ”Alba Iulia 1918 Pentru Unitatea și Integritatea României”, Revista ”DACOROMANIA” și Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia.

Sublocotenent (p.m.) Claudiu Vasile Popa a absolvit Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia în anul 2004 şi a urmat apoi cursurile Şcolii Militare de Maiştrii Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Eroul şi-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forţelor speciale, fiind: scafandru, paraşutist, alpinist, trăgător de elită, controlor de trafic aerian, conductor ambarcaţiuni speciale.

Claudiu Vasile Popa a căzut la datorie în data de 22 septembrie 2013 în Valea Tagab din Afganistan, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice, executate împreună cu partenerii americani şi afgani. Tot în acea zi şi-a pierdut viaţa şi camaradul său de arme, erou Adrian Postelnicu.

Militarul a fost decorat post mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari iar din partea Statelor Unite ale Americii a fost decorat cu „Steaua de Bronz”.

Gabriel GRIGORAȘ

Col. (r), Revista DACOROMANIA