În primul sediu al Cercului Militar Alba Iulia, actualmente Sala Unirii, s-a dat, astăzi, 26.04.2021, startul campaniei “Alături de veterani”, o acțiune amplă inclusă în seria de manifestări dedicate “Zilei Veteranilor de Război”, sărbătorită pe 29 aprilie în toate garnizoanele din țară.

Campania este organizată de Ministerul Apărării Naționale, la inițiativa mediului de afaceri și a societății civile. Se desfășoară pe parcursul mai multor zile, constând în distribuirea unor pachete cadou celor aproximativ 2600 de veterani de război din arealul României, cu ocazia sărbătorilor pascale.

În Sala Unirii din Alba Iulia, astăzi, s-au pregătit cadourile pentru veteranii de război din cele 15 județe din Ardeal, urmând ca mâine, 27 aprilie, la Cercul Militar Național din București să fie pregătite pachetele pentru veteranii de război din restul țării și Republica Moldova. Distribuirea cadourilor către veteranii de război se va realiza în această săptămână, în perioada 27-30 aprilie.

La evenimentul de la Alba Iulia a fost prezent veteranul de război, Laurean Deac, din Alba Iulia, de 99 de ani, fiind primul veteran căruia i s-a înmânat personal acest cadou de către șeful Statului Major al Apărării, domnul general-locotenent, Daniel Petrescu.

Vizibil emoționat, Laurean Deac, a povestit celor prezenți despre amintirile care i-au marcat viața pe front, dar și în prizonierat.

“Din Ohaba, satul meu, 60 de inși am fost în război. Unii nu s-au mai întors niciodată. Acum mai trăim doar doi. Dumnezeu a avut grijă de noi și ne-a apărat să ajungem întregi acasă.

Mai am o singură dorință. Să apuc să împlinesc 100 de ani, dacă Dumnezeu vrea.”

La acțiunea de astăzi au mai fost prezenți domnii Marius Balu, secretar de stat în MApN, general-maior Dorin Blaiu, comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, reprezentanții sponsorilor acestei campanii, șefii instituțiilor locale și județene, dar și comandanții unităților MApN și MAI din Garnizoana Alba Iulia, reprezentanții structurilor asociative și, nu în ultimul rând, elevi militari din cadrul Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia, cadre militare din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum și reprezentanți ai mass-media.

Preluat de pe site-ul Cercului Militar Alba Iulia

La final, considerăm nimerit să redăm scrisoarea emoționantă a veteranilor de război, apărută pe site-ul Ministerului Apărării Naționale din România, www.mapn.ro

”Dragi tineri frumoși, dragă viitor al țării mele,

La momentul la care scriu această ultimă scrisoare, mai suntem în viață puțin peste 2000 de veterani de război.

Noi, pe când eram tineri ca voi, am plecat, fără să știm pentru cât timp și fără să stăm pe gânduri, acolo unde țara a tremurat.

Nu ne-am întors cu toții acasă, însă cei care am trăit să vedem finalul războiului am fost datori să povestim despre sacrificiul camarazilor noștri căzuți pe front, cu fotografiile celor dragi în buzunarul de la piept. Așa cum am putut, ne-am căutat putere să retrăim momentele de pe front și să povestim tuturor celor care au vrut să ne asculte. Consider că am făcut tot ce a ținut de noi și toate paginile de istorie vor consemna că România este o țară cu oameni bravi.

În război, comunicam cu cei de acasă doar prin scrisori. Așa mai aflam despre familii și cunoscuți, iar noi le povesteam că suntem bine, ca să nu își facă griji. Parcă făcusem cu toții un pact tacit să nu povestim despre mizeria din tranșee, șobolanii, păduchii, bolile și foametea în care luptam. Știam că și cei de acasă duceau vremuri grele. Am fost uniți, noi românii, și ne-am îmbărbătat unul pe celălalt.

Scrisorile noastre ajungeau târziu, după câteva săptămâni, sau uneori se pierdeau pe drum. Însă, unele scrisori au fost păstrate până în ziua de azi și vor rămâne mărturie a unor vremuri grele prin care România a trecut pentru a ajunge o țară frumoasă cum este astăzi. M-aș bucura să știu că această scrisoare udată cu lacrimi ajunge la voi. Și că veți găsi, poate, o metodă să ne scrieți și voi.

Căci, dragi tineri, noi ne stingem unul câte unul și bătrânețea va câștiga această ultimă bătălie. Dar vom trăi prin voi, dacă povestiți copiilor despre noi în școli, dacă puneți o floare la morminte, dacă, din când în când, în agitația zilelor de azi, împărtășiți cu ai voștri frânturi despre bunicii și străbunicii ce au slujit pe front.

Cu respect și credință,

Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial ”