Vineri, 27 aprilie 2018, începând cu ora 10:00, la Monumentul Veteranilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia s-a desfășurat ceremonialul omagierii veteranilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea valorilor fundamentale ale poporului român. La activitate au participat veterani şi soţii de veterani de război, cadre militare în activitate, rezervă sau retragere, elevi ai Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor publice descentralizate şi ai bisericii.
În urmă cu 116 ani, la 29 aprilie 1902, regele Carol I a instituit titlul de „Veteran de război” în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.
Ziua de 29 aprilie este un reper în calendarul oricărui român, fiind ziua în care ne omagiem veteranii de război, acei viteji care au recurs la sacrificii pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi.

Veteranii de război – acele icoane ale curajului și devotamentului față de țară

Titlul de veteran de război, cu sonorități grave și solemne, pline de cinste și respect, nu este oferit de cineva anume la zile festive, ci se dobândește prin jertfă, făcându-ți exemplar datoria sfântă atunci când patria și neamul sunt în primejdie și te cheamă să dai măsura iubirii ce le-o porți.
Respectul nostru pentru sacrificiul dumneavoastră, stimați veterani!

Articol și fotografii preluate de pe site-ul Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia.