Parlamentul ungar a declarat, marţi, 18 iunie 2019, că anul 2020 va fi Anul solidarităţii naţionale, când se vor împlini 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, transmite agenția maghiară de știri MTI. Declaraţia finală stipulează, de asemenea, că forumul îşi întăreşte convingerea că autodeterminarea, în sens cât mai larg, a comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic este garanţia dăinuirii şi prosperării acestora.

Votul deputaților a fost dat de ziua amiralului Miklos Horty, cel care a condus Ungaria de la Trianon și până după al doilea război mondial, cunoscut pentru pozițiile și deciziile fasciste abordate.

În hotărâre se arată că Parlamentul a luat decizia să comemoreze împlinirea a 100 de ani de la tratatul de pace, semnat în data de 4 iunie 1920, care a destrămat teritoriul Ungariei istorice şi în urma căruia o treime din naţiunea maghiară a ajuns sub autoritatea unor state străine.

Parlamentul îndeamnă la organizarea unor expoziţii, conferinţe şi realizarea de materiale educaţionale pentru a prezenta lupta pentru existenţă a maghiarilor din Bazinul Carpatic, precum şi prezentarea realizărilor culturale, intelectuale, ştiinţifice, economice şi sportive ale maghiarilor.

Urmează un an cu multe provocări. O decizie aparent pașnică va genera multe tensiuni și reacții emoționale precum cea de la cimitirul din Valea Uzului. Și toate finanțate cu multe zeci de milioane de euro de către Budapesta, cu aportul nemijlocit al celor care se erijează în liderii politici locali de etnie maghiară.

Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului și pentru a cunoaște foarte bine istoria care, iată, ne cere să fim tot mai atenți și vigilenți la provocările următoare, vă rugăm să accesați articolul Diplomația României și Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920).