La 23 septembrie 2017, a avut loc la cimitirul din localitatea Bertonico, Italia, ceremonia de comemorare a soldatului transilvănean George Crişan. Din cercetările întreprinse până la acest moment s-a descoperit că soldatul este originar din Abrud, născut în 1889, fiind înrolat în Regimentul 50 din armata austro-ungară, cu centrul de recrutare în Alba Iulia. Militarul a fost luat prizonier în timpul asaltului din Alpii Dolomiţi, din mai-iunie 1916 şi a decedat în Bertonico la 18 octombrie 1918.
Evenimentul este rezultatul proiectului iniţiat pe parcursul anului 2016 de către CGR Milano împreună cu un grup de lucru italo-român, coordonat de către Marco Baratto, expert în domeniul raporturilor italo-române pentru perioada Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, membru de onoare al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”.
Cu acest prilej a fost luată în discuţie posibilitatea repatrierii corpului neînsufleţit al militarului român în localitatea originară, Abrud, alături de părinţii săi. Demersul a fost amânat deoarece autorităţile locale italiene au aprobat, pentru încă 50 de ani, păstrarea locului de veci pentru soldatul român.
Prezenţa română la manifestare a fost semnificativă: reprezentanţii oficiului consular, consulul Iulia Adriana Cupşa Kiseleff, Răzvan Hagiescu, şef serviciu administrativ, delegaţia din partea Primăriei Abrud, condusă de primarul localităţii, Nicolae Simina, preotul ortodox din Lodi, Nicolae Cazacu.
Ceremonia a fost încheiată cu plantarea unui arbust în curtea cimitirului local. Reprezentanţii din Abrud au adus pământ din localitatea natală a soldatului comemorat, în semn de respect al urmaşilor săi (dintre care unul prezent la eveniment) faţă de lupta, sacrificiile şi simbolul soldatului român, transpuse chiar şi dincolo de graniţele ţării.