Cu prilejul desfășurării târgului de carte la Alba Iulia „Alba Transilvania”, a XI-a ediție (17-19 mai 2018) am avut plăcuta surpriză de a-l întâlni pe distinsul domn Ioan Nelu Godja, directorul postului de radio și televiziune din Viena, Radio TV ”Unirea”.
A fost invitatul de onoare al Bibliotecii județene Alba „Lucian Blaga”.
Programul de activități, deosebit de bogat, s-a desfășurat sub semnul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Pe timpul lansărilor de carte domnul Ioan Godja a transmis participanților, dar și tuturor românilor din țară, salutul comunității românești din Austria.
Totodată a prezentat și ultimele apariții editoriale ale unor lucrări deosebite scrise de români din Austria și de colaboratori din țară.
Ca președinte al Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, am avut o întâlnire emoționantă, deoarece acest grup s-a constituit recent și suntem dornici de a avea o colaborare amplă în viitor, să devenim parteneri de nădejde în organizarea unor acțiuni dedicate unității de neam și țară.

Am primit, cu deosebită satisfacție, invitația de a participa în perioada 25-27 mai 2018 la evenimentele organizate la Viena, în cadrul programului „Centenarul Marii Uniri”.
Să nu uităm că domnul Ioan Godja este un mare patriot român, plecat din Maramureș la Viena cu iubirea de români, de acest popor, ce oferă sprijin românilor din Austria pentru a se manifesta ca la ei acasă.
Ioan Godja a demonstrat, prin ceea ce a făcut, un lucru deosebit: „cultura n-o muritu”. Așa spunea un prieten apropiat domniei sale, înființând postul RTV „Unirea” și asociația „Cercul Cultural Româno-Austriac”, asociație ce promovează arta şi cultura românească oriunde s-ar afla, în ţară, în Austria sau în lume.
Revista „Unirea” pe care a editat-o, oferă un deosebit prilej pentru români de a se exprima prin scrierile lor cu privire la cultura și civilizația poporului rămân.
Revista a devenit între-timp neîncăpătoare pentru toți colaboratorii și partenerii, de la 80 de pagini stabilite inițial ajungând să aibă acum peste 160 de pagini. Semn că românii vor să se cunoască, să colaboreze și să mențină vie unitatea lor, oriunde s-ar afla.
Prin intermediul revistei, domnul Ioan Godja s-a ridicat la înălțimea așteptărilor de a fi o gazdă bună, astfel încât la redacție sosesc din abundență articole și alte lucrări din Transilvania, Maramureș dar și din București, Iași, Chișinău, Londra sau Canada.
Dar prietenul nostru de la Viena este implicat și într-o altă mare sărbătoare ce va avea loc, în perioada 25-27 mai 2018. Sub genericul “Centenarul Marii Uniri”, aceasta va cuprinde o serie de evenimente culturale, de înaltă ținută intelectuală și deosebită anvergură, prin care se va celebra grandioasa împlinire istorică, a neamului românesc – MAREA UNIRE a ROMANILOR, desăvârșită la ALBA IULIA, în decembrie 1918.
Organizatori – Cercul Cultural Româno-Austriac și RTV ”Unirea”, din Wiener Neustadt – Austria, în colaborare cu:

  • coorganizatori – Asociația Șvabilor Bănățeni din Viena, Asociaţia „Renaşterea şişeşteană” din Maramureș, Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, din Canada;
  • parteneri – Ambasada României în Republica Austria, Agenția de Presă Națională „AGERPRES”, din România, Asociația Austro-Română din Viena / Österreichisch-Rumänischen Gesellschaft – Austrom, Asociaţia „Unirea.

La aceste acțiuni vor lua parte și membri ai Grupului de Inițiativă din Alba Iulia.
De aceea, recunoscându-i meritele și valoarea, Ioan Godja a fost primit cu inimile deschise la Alba Iulia.
Îl așteptăm cu nespusă bucurie, ca și pe toți românii, să vină la Alba Iulia, pentru a sărbători împreună la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri.
Îi urăm multă sănătate, putere de muncă, un românism ”feroce” în sufletul dânsului și îl asigurăm de o primire prietenească, ori de câte ori vine la Alba Iulia.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.