Se spune că dacă nu te implici în derularea unui eveniment, ca participant sau organizator, nu simți emoția provocată de acesta.

Am trecut prin asemenea trăiri, amintindu-mi de frumoasele zile de licean, miercuri, 21 noiembrie 2018, alături de 8 echipe reprezentând liceele albaiuliene participante la Concursul “ALBA IULIA – CETATEA DE SCAUN A MARII UNIRI”. Organizat cu sprijinul Inspectoratul Școlar Județean Alba, Grupului de inițiativă “CENTENAR – MAREA UNIRE – ALBA IULIA – 2018” și Fundației ”ALBA IULIA – 1918 – PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI”, concursul s-a desfășurat la Casa de cultură a Studenților din Alba Iulia.

Când am intrat în atmosfera unui asemenea eveniment, era imposibil să nu simt tensiunea concurenților, emoția, concentrarea, dar și respectul de a-i asculta pe ceilalți competitori, poate în dorința de a evalua nivelul la care se află fiecare. Premiile erau destul de frumoase, consistente și pregătirea pe măsură.

Sala amfiteatru – plină ochi de participanți și susținători. Echipele formate din câte trei elevi și un cadru didactic, au prezentat, pe rând, în ritmul și creativitatea fiecăruia, lucrări referitoare la o temă privind actul unirii și personalitățile acesteia de la 1918, în proiecții de tip power-point. Am rămas plăcut surprins de originalitatea fiecărei echipe, coerența prezentării, conținutul științific, slide-urile de tip animație, sursele bibliografice și, mai presus de toate, implicarea elevilor și dascălilor ce i-au coordonat.

Sarcină grea pentru juriul format din inspector școlar – prof. Ștefan Teompa de la Inspectoratul Școlar Județean Alba (căruia trebuie să-i mulțumim pentru efortul depus în buna desfășurare a evenimentului), profesoarele Florina Boian – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Gabriela Voina – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu, precum și președintele Fundației ”ALBA IULIA – 1918 – PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI”, Todor Vasile.

Momentele de tensiune, cât a deliberat juriul, au trecut pe nesimțite ascultându-l pe Ioan Străjan – directorul revistei ”DACOROMANIA”, în cuvântul său despre istoria mai puțin știută a Alba Iuliei. Ascultându-l pe ”nea Nelu”, cum îi spun apropiații, realizez pe deplin importanța zicalei noastre strămoșești ”Cine nu are bătrâni să și-i cumpere!” și retrăiesc, de fiecare dată, protecția oferită de părinți pe vremea copilăriei, schimbată acum în siguranța pe care ți-o dă un ”străjer” al neamului românesc, căutător neobosit al adevărului istoric, Ioan Străjan. Fără el, acest concurs nu putea avea loc.

O apariție surprinzătoare, dar plină de vigoare și bucurie, așa cum ne-a obișnuit, a fost prezența poetului Ioan Mărginean, omul ce respiră cuvântul pentru a-l dărui audienței într-o vibrație a iubirii. Îi mulțumim.

Ca la orice concurs, totul trebuia să se termine cu învingători, deși cu toții am simțit câștigul unei zile în care am pus și suflet și determinare:

  • Locul I și premiul de 1600 lei, echipa Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia, prof. Anca Dan, cu tema ”Garda Națională de la Alba Iulia 1918”;
  • Locul al II-lea și premiul de 1200 lei, echipa Colegiului Tehnic „Apulum” Alba Iulia, prof. Popescu Dorin, cu tema ”Maria Puia – Martira neamului românesc”;
  • Locul al III-lea și premiul de 800 lei, Colegiul Național “Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia, prof. Cetean Daniela cu tema: ”Reconstituirea anului 1918 prin reenactementul istoric la Alba Iulia”.

Au simțit emoția concursului primind diplome de participare echipele de la Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ștefan” Alba Iulia (prof. Ancateu Teodora, ”Marea Unire în imagini și documente”), Colegiul Național “Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia (prof. Barbu Daniel, ”Stegarul Ion Arion – martir al Marii Uniri”), Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia (prof. Dăescu Nicoleta, ”Consiliul Național Român din Alba Iulia”), Colegiul Economic “D.P.Marțian” Alba Iulia (prof. Simion Adrian, ”Alba Iulia – nucleu al neamului românesc”), Colegiul Național “Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia (prof. Rotche Andreea).

Se spune că dacă nu te implici în derularea unui eveniment, ca participant sau organizator, nu simți emoția provocată de acesta. Eu am simțit-o de astă dată ca organizator și mă bucur că trăirea a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.
Mulțumesc sponsorilor și celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului.

Col. (r) Gabriel Grigoraș

revista DACOROMANIA