Luni dimineața, 18.07.2022, un grup de elevi însoțiți de profesori din Republica Moldova au sosit în județul Alba, în anuala Tabără de Cultură și Civilizație ,,Acasă la noi”, inițiată de vicepreședinta Asociației ASTRA din România prof. Areta Moșu din Iași.

Elevii moldoveni au provenit din localitățile Soroca, Țepilova, Vasilcău, Lețcani, Bârlad, Gura Căinarului, Băhrinești, Ștefănești, de peste Prut, iar profesorii însoțitori au fost Olga Leșenco, coordonator grup, Vladimir Leșenco, Aurica Bodiu, Olga Budurin, Lidia Patraș, Valeria Pavlovschi, Angela Guțu și Angela Usatîi.

În primele popasuri, localitățile Unirea și Mirăslău, au fost așteptați și ghidați de către mine, Maria Cioica, președinta Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, responsabilă cu organizarea acestei tabere. La Mirăslău au servit prima masă prânz în România, la Restaurantul ,,Luca”, unde d-na Stănescu, împreună cu soțul dânsei, oameni cu suflet mare, patrioți și iubitori de Neam și Țară, ne-au pregătit o masă copioasă, pentru care le mulțumim și acum! Dumnezeu să le dea dublu și triplu față de cât au cheltuit dânșii cu frații din Rep. Moldova.

După servirea mesei ne-am continuat drumul la Mănăstirea ,,Dumbrava” unde i-am cazat sub îndrumarea harnicei, gospodinei și evlavioasei Maica Stareță, pentru 3 nopți. Sub conducerea Maicii Starețe, elevii și profesorii au fost serviți de măicuțe la micul dejun și cină. Aici am vizitat Complexul Monahal, Grădina Zoologică, Grădina Botanică și frumusețile din jur. În toate cele 3 zile, elevii și profesorii s-au bucurat de mese copioase, chiar dacă au fost doar dimineața și seara.

Conducerea Fundației ”Alba Iulia 1 Decembrie 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” a trimis la mănăstire alimente pentru acești români de dincolo de Prut. Le mulțumim atât conducerii mănăstirii și măicuțelor, cât și colaboratorilor ASTREI de la fundația amintită.

În data de 19.07.2022, în program am stabilit vizitarea orașului Ocna Mureș și baie la Ștrandul din oraș. Îi mulțumim pentru sprijinul acordat domnului Bella Bartha! La Ocna Mureș am servit masa de prânz datorită bunăvoinței d-lui Andrei Bartha, căruia îi mulțumim și de această dată!

În ziua următoare, după servirea micului dejun la mănăstire am plecat la Blaj unde am vizitat orașul cu obiectivele turistice, inclusiv Câmpia Libertății, după care am servit masa prânz în oraș, cu sprijinul colegului meu, președintele ASTREI Blaj, Ion Mihălțan, și a colaboratorilor săi cărora le mulțumim și de această dată! După servirea mesei am plecat la Valea Lungă, unde am participat la un program Cultural-patriotic și artistic cu tematica: NU UITA CĂ EȘTI ROMÂN! Aici frații de dincolo de Prut au prezentat un spectacol deosebit, potrivit ca o mănușă la spectacolul pregătit și care a atras multe și îndelungi aplauze! După spectacol, elevii au servit masa! Le mulțumim tuturor celor implicați în organizarea spectacolului, în mod special prof. Călina Comșa, președintelui ASTRA, Ion Mihălțan, precum și primarului Dan Florin Aldea. Le mulțumim tuturor celor implicați în buna desfășurare a spectacolului, pentru călduroasa primire a fraților din Republica Moldova, precum și pentru masa copioasă servită!

În ziua de 21.07, după servirea micului dejun la mănăstire, am plecat la Aiud, unde colega mea prof. Despina Stanciu, președinta Despărțământului ,,Ovidiu Hulea” Aiud, ne-a însoțit pe la obiectivele turistice din oraș și ne-a facilitat și servirea mesei prânz la Așezământul Social din oraș. Îi mulțumim d-nei Despina dar și tuturor celor implicați! După servirea mesei ne-am îndreptat spre Mănăstirea Râmeț unde am vizitat mănăstirea și împrejurimile.

De la Râmeț ne-am îndreptat spre Alba Iulia pentru cazare la Căminul nr.1 al Universității ,,1 Decembrie 1918”. Îi mulțumim și pe această cale D-lui Rector Daniel Breaz pentru înțelegere și sprijinul acordat. Cina am servit-o la Restaurant ,,Steaua Nordului”, unde am întâlnit iar patroni cu suflet mare, cărora le mulțumim pentru gustoasa mâncare cât și buna servire. Dumnezeu să le dea înzecit, să nu se cunoască de unde au dat.

În data de 22.07. am servit micul dejun la Steaua Nordului, după care am plecat în localitatea Lancrăm, la Centrul Cultural și Casa memorială ,,Lucian Blaga”, unde ne-a așteptat colegul meu, președintele Despărțământului ASTRA Sebeș, prof. dr. Mihai Groza. De aici am plecat la Sebeș unde am vizitat Biserici de mai multe confesiuni, după care cu sprijinul colegului Mihai am servit masa prânz după preferințe! Îi mulțumim d-lui președinte al ASTREI și tuturor celor implicați în servirea mesei prânz! După servirea mesei d-nul prof. ne-a prezentat un film, după care am plecat spre Alba Iulia și am luat cina la ,,Steaua Nordului” apoi am plecat la Căminul Nr.1 la culcare.

În data de 23 iulie, dimineața, am luat micul dejun la Steaua Nordului, după care am plecat la Sibiu la Muzeul ASTREI din Dumbravă. Acolo ne-a așteptat președintele ASTREI din România, prof.univ. dr. Dumitru Acu și d-șoara prof.univ.dr. Elena Macavei, din conducerea ASTREI Sibiu, care ne-a bucurat pe toți cu multe informații. Am vizitat Muzeul ASTREI, Grădina Zoologică, iar unii dintre frații de peste Prut s-au plimbat cu barca pe lac. Masa prânz am servit-o la Muzeul ASTREI cu sprijinul președintelui Acu, căruia îi mulțumim și pe această cale, cât și tuturor celor implicați în servirea noastră!

De la Sibiu ne-am întors la Mănăstirea de la Schit din Alba Iulia pe care am vizitat-o, dar și muzeul mănăstirii! Maica Stareță de aici ne-a prezentat istoricul mănăstirii și am rămas profund impresionați de construcțiile existente. Mulțumim și Măicuței Starețe pentru toate cele prezentate. De aici am mers la cină la Steaua Nordului apoi la Cămin la odihnă, după o zi plină, încărcată de noutăți pentru frații noștri.

În data de 24 iulie am luat micul dejun la Steaua Nordului, după care am vizitat Alba Iulia, respectiv Cetatea cu toate obiectivele turistice. De această dată ne-a însoțit și președintele Fundației ”Alba Iulia 1 Decembrie 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, ing. Vasile Todor, care le-a prezentat fraților noștri adevărul istoric al Cetății și am vizitat Muzeul Unirii, Sala Unirii, Cele Trei Fortificații, Schimbarea Gărzii și alte obiective turistice existente în CETATE. Mulțumim și d-lui Vasile pentru informațiile prezentate și sprijinul acordat. După vizitarea obiectivelor turistice i-am dus la masa de prânz și primirea pachetelor de drum la Steaua Nordului. Mulțumim patronilor de la Restaurantul Steaua Nordului care ne-au servit la modul superlativ!

Nu în ultimul rând trebuie să-i mulțumim și d-lui PRIMAR Gabriel Codru Pleșa, pentru sprijinul acordat, în scopul bunei desfășurări a programului stabilit pentru această tabără!

Mii de mulțumiri și din partea basarabenilor! Au fost copii cuminți și profesori minunați. Mă simt onorată că i-am cunoscut și că am putut împărtăși idei și idealuri românești timp de o săptămână!

Eu m-am străduit să organizez totul în așa fel, ca să se simtă bine alături de noi, din toate punctele de vedere. Cu multe solicitări, rugăminți, colaboratori și persoane cu suflet mare și înțelegere, am reușit să le facilitez intrările gratuite peste tot. I-am ajutat și cu carburant prin apelare la o altă persoană cu suflet mare dir. ec. col. Ioan Străjan, căruia la fel îi mulțumim!

Sper că tabăra organizată cu mare efort și-a atins scopul și că frații noștri de peste Prut s-au întors acasă mai bogați sufletește, cu cunoștințe noi despre adevărul istoric al românilor și mulțumiți pentru primirea și modul cum au fost tratați!

Aș spune în încheiere: Doamne Sfinte, fă dreptate,/ Ține frate lângă frate/ Să lucrăm iară frățește / Si să vorbim românește!

SĂ FIM UNIȚI! UNIREA FACE PUTEREA! SI-ACEASTA ÎMI ESTE VREREA! Doamne ajută!

Maria Cioica

Președinte, Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia