Joi 24 ianuarie 2019, la Museikon Alba Iulia, scriitorul Sergiu Botezatu, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România, și-a lansat trei din cărțile sale: „Grija pentru pământ”, „Lumina unei priviri” și „Lumina Centenarului”.

Evenimentul a fost organizat de cluburile Rotary din Alba Iulia și Bistrița, bucurându-se de prezența  membrilor Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, Revistei „DACOROMANIA”, Despărțământului ASTRA Alba Iulia, oficialităților locale (viceprimarul Gabriel Pleșa, Gabriel Rustoiu – Directorul Muzeului Național al Unirii), unor studenți originari din Republica Moldova.

Sergiu Botezatu, manager superior pentru proiecte, este unul dintre cei care pe parcursul mai multor ani de zile a „plantat” succesul USAID – Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, în Republica Moldova. Având studii economice şi o vastă experiență internațională de gestionare a proiectelor, Sergiu a reuşit să contribuie la dezvoltarea şi implementarea reuşită a unor proiecte care au „reanimat” sectoare importante ale economiei naţionale din Republica Moldova. A dezvoltat şi a gestionat proiecte dintre cele mai variate – de la creşterea economică, anticorupţie, agricultură la microfinanţare şi dezvoltare bancară. Mai mult, succesul obţinut în Moldova a constituit un motiv pentru a implementa proiecte similare în alte state, cum ar fi România, Ucraina, Georgia, Armenia, Kîrghistan, Belarus, Maroc, Egipt sau Irak.

Toate aceasta reușește să le combine, cu succes, cu scrisul, publicând până acum 4 cărți de poezie, poetul menționând că: ”Poezia rămâne, totuși, marea mea pasiune.  Scriu încă din copilărie, când învățam la școală. Scriu oriunde aș fi, iar dacă la moment sunt în drum și nu am o foaie sau un calculator, îmi notez versurile chiar și în palmă”.

La evenimentul de la Museikon, Florin Iliescu de la Rotary Bistrița a făcut o prezentare cărților și autorului cu care colaborează de câțiva ani în mai multe proiecte culturale ce leagă Basarabia de România. Unul dintre proiecte a fost și lansarea acestor cărți, în ziua de 23 ianuarie 2019, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița.

Autorul Sergiu Botezatu și-a prezentat, pe rând, cărțile și mesajele ce se desprind din ele. Cărțile sunt în versuri accesibile și copiilor, iar  fiecare poezie este acompaniată de câte o fotografie sugestivă de a lui Samoilă Mârza, fotograful Unirii, sau desene și ilustrate executate de fiica scriitorului Victorița, realizate la vârsta de 8 ani. Mesajele care se desprind sunt despre UNIRE, despre desființarea definitivă a gardului din sârmă ghimpată dintre România și Republica Moldova, despre valoarea limbii române vorbită liber fără a avea concurență cu limba rusă, despre  grija față de planeta PĂMÂNT și față de generațiile viitoare.

Florin Mărginean, reprezentantul Clubului Rotary Alba Iulia, care s-a ocupat de organizarea acestui  eveniment, a mulțumit autorului, gazdelor și participanților pentru reușita acestei acțiuni, parafrazând pe autor că: „poezia scrisă sau citită, te ajută în realizarea mai ușoară a tuturor viselor și țelurilor propuse în viață”.