Ziua de 27 martie 2021, a marcat și la Alba Iulia, aniversarea celor 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Evenimentul a avut loc la bustul lui Pantelimon Halippa sau Pan Halippa, fost președinte al Sfatului Țării care a votat unirea în 1918, publicist și om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România.

Basarabia a fost prima provincie românească care s-a unit cu România, momentul 27 martie 1918 fiind primul pas important în realizarea României Mari, în acel an. Iar ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, în conformitate cu Legea nr. 36 / 2017.

 La evenimentul menționat, au fost prezenți oficialități locale conduse de primarul municipiului Alba Iulia, asociații cultural-patriotice din județul Alba, alți cetățeni și s-a depus coroană de flori la bustul marelui patriot Pantelimon Halippa.

Au luat cuvântul mai mulți participanți: primarul municipiului Alba Iulia –  Gabriel Pleșa, președintele de onoare al ANCE “Regina Maria” Filiala Județului Alba – ec. Ioan Străjan, președintele Fundației ”Alba Iulia 1918, pentru Unitatea și Integritatea României” – Vasile Todor, președinta Asociației Despărțământul “Eugen Hulea” Astra Alba Iulia – Maria Cioica, care au prezentat semnificația zilei de 27 martie 1918 și rolul unor personalităţi în actul de creare a “României Mari”: Pantelimon Halippa, Onisifor Ghibu, Vasile Ștroiescu, etc.

Cu această ocazie s-a propus de Ioan Străjan realizarea și amplasarea în zonă a bustului cărturarului de frunte Vasile Stroiescu, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului. Propunerea a fost agreată și aplaudată de cei prezenți.

Revista ”DACOROMANIA”