În Anul Centenar, Fundația „ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” a înaintat, la data de 21 august, către Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba, o solicitare de clasarea a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, descoperite pe platoul din fața Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail” din Alba Iulia, în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală.
Menționăm că în anul 2011, cu ocazia unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a cetății medievale din Alba Iulia, demarate și organizate de Primăria Municipiului, a fost deschis un șantier arheologic, coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate, pe platoul din fața Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Lucrările efectuate la acea dată au condus la descoperirea ruinelor celei mai vechi biserici creștine bizantine din Transilvania, estimată că a fost ridicată în jurul anului 950 e.n.
Această descoperire, după peste 1000 de ani, este de o importanță crucială pentru Istoria României, în special pentru românii din Transilvania, confirmând existența și continuitatea neamului românesc, precum și existența creștinismului răsăritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sfântului Ierotei, de la sfârșitul mileniului I.
În anul 2012, din cauza lipsei unui proiect de conservare și punere în valoare a vestigiilor descoperite, acestea au fost îngropate la loc, în pământ, aspect ce a condus la exprimarea multor nemulțumiri ale cetățenilor albaiulieni și nu numai.
Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se dorește a fi un prim pas în direcția redeschiderii șantierului arheologic și punerea în valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO.
În ziarul ”UNIREA” din 19 ianuarie 2012, primarul Mircea Hava opina că ”acea biserică poate deveni un punct de atracție european” și se dorește o implicare a celor trei părți, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia pentru a transforma ruinele acestei spectaculoase descoperiri într-un motor al atracției turistice în Cetatea Alba Iulia.
Pe această cale, Fundația „ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” îi mulțumește pentru sprijinul acordat lui Matei Drîmbărean, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba.