În ziua de 25 ianuarie 2018 a avut loc la Alba Iulia, Adunarea generală a cadrelor militare în rezervă și retragere din Filiala ,,Gemina” Alba.
Pe lângă problemele curente dezbătute a avut loc și o ședință solemnă în cadrul căreia au fost comemorate două mari personalități ale culturii și politicii românești: Mihai Eminescu și Al. I. Cuza.
Activitatea a fost pregătită de președintele Grupului de inițiativă „Centenar – Marea Unire – Alba Iulia – 2018”, col(r)dr.ing. Avădanei Constantin, împreună cu comitetul director.
Ședința a fost condusă de gl(r)ing. Belci Ioan, care a prezentat în deschidere cele două momente importante ale lunii ianuarie, sărbătorite de românii din toată țara și de pretutindeni.
Despre viața și opera poetului Mihai Eminescu a vorbit col(r) Galdea Ioan, prim-vicepreședinte al filialei. Acesta a scos în evidență contribuția poetului la lărgirea orizontului de cunoaștere și a sensurilor de exprimare ale limbii române, așezând opera sa în locul de onoare al literaturii universale.
Totodată, autorul lucrării a abordat și activitatea poetului ca publicist și activist pe tărâm cultural-patriotic, prin care Eminescu a dezvoltat în rândurile populațiilor românești spiritul de unitate în acțiunea de formare a unei Românii pe spațiul vechii Dacii a strămoșilor noștri.
Au mai avut intervenții pe această temă: col(r)ing. Jelea Ioan și col(r)dr.ing. Avădanei Constantin. Aceștia au recitat poezii și au arătat câteva aspecte despre prietenia dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, relație care a influențat mult opera poetului. Col(r)dr.ing. Avădanei Constantin a recitat poezia „Eminescu este în noi”, peozie compusă de un om simplu, mare admirator al poetului, care descrie modul în care, fiecare dintre noi, din fragedă pruncie și până la maturitate, aflăm de Eminescu și-l purtăm apoi în suflet până la sfârșitul vieții.
Partea a doua a ședinței a fost dedicată sărbătoririi Unirii Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, și a cuprins lucrări prezentate de: gl(r)ing. Belci Ioan, „Al.I. Cuza-făuritorul statului român modern”; col(r)dr.ing. Avădanei Constantin, „Al.I. Cuza, un domnitor al tuturor românilor”, col(r) Străjan Ioan, „Mari personalități ale vremii care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”.
La dezbaterile ultimei teme au mai participat: col(r) Rus Ștefan, col(r) Brad Ioan și col(r) Toloacă Grigore.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.