O delegație formată din membri ai Grupului de Inițiativă „Centenar – Marea Unire – Alba Iulia 2018”, condusă de președintele acestuia, col.(r) dr. ing. Constantin Avădanei, se va deplasa în zilele de 14 și 15 iulie 2018 în Bulgaria, pentru a desfășura activități comemorative în cinstea eroilor români căzuți în Războiul pentru Independența de Stat a României din 1877 – 1878. Acțiunea a fost inițiată de Fundația „Alba Iulia – 1918, pentru Unitatea și Integritatea României” (parte componentă a Grupului de Inițiativă), respectiv profesoara Georgeta Ciobotă, și face parte din programul de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Potrivit președintelui grupului, în program sunt cuprinse mai multe activități precum: primirea delegației de către reprezentanții români din Bulgaria, rostirea unui discurs de salut din partea președintelui de inițiativă, înmânarea unor diplome, insigne, cărți, publicații; desfășurarea unei slujbe de pomenire în biserica românească din Grivița, pentru eroii români căzuți pe teritoriul Bulgariei în timpul Războiului de Independență din 1877 – 1878.
Vor fi oferite medalii jubiliare „Centenar Marea Unire – Alba Iulia – 1918”, E.S. Ambsasadorul României la Sofia, Ion Gâlea și reprezentanților ambasadei, medalii emise de Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”.
Tot în program mai sunt cuprinse: lansarea cărții “ASTRA și România tuturor românilor”, autor prof. Maria Cioica; deplasarea la Plevna pentru a depune coroane de flori la Mausoleul Eroilor Români și rostirea unor discursuri cu caracter istoric, recital de poezie și cântece patriotice, plantarea stejarului “Centenar – Marea Unire – Alba Iulia 2018”, în parcul prieteniei româno-bulgare. “Itinerariul grupului nostru va mai cuprinde deplasarea la Vidin și Smârdan, întâlnirea cu reprezentanții comunității românilor din Vidin, rostirea mesajului românilor din Alba Iulia către românii din Bulgaria, depunerea unor coroane de flori la monumentele eroilor români, înmânarea de diplome aniversare, insigne, publicații cu caracter istoric și literar, rostirea unor discursuri cu caracter istoric, recital de poezie și cântece patriotice, precum și vizitarea unor obiective istorice din orașul Calafat”, a ținut să precizeze Constantin Avădanei.
Conform informațiilor șefului grupului de initiativă, membrii delegației care merg în Bulgaria fac parte din: Fundația “Alba Iulia 1918, pentru Unitatea și Integritatea României” (președinte Todor Vasile); redacția revistei “Dacoromania” Alba Iulia (director ec. Ioan Străjan); despărțământul “Eugen Hulea” ASTRA Alba Iulia (președinte prof. Mariana Cioica); Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere “Al. I. Cuza”, Filiala Gemina Alba (președinte gl. bg. Ing. Ioan Belci); Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala județeană Alba (președinte col. Ioan Galdea); Asociația Națională a Veteranilor de Război “Regele Ferdinand”, Filiala Alba (președinte col. r. Eugen Papeș); Societatea Cultural – Patriotică “Avram Iancu” Alba Iulia (președinte prof. Ionel-Iosif Vesa) ș.a.

Sursa: Ziarul “Unirea”

Autor: Constantin Predescu