În 15 mai 2018 se împlinește un an de la începerea marșului pe bicicletă pe distanța Alba Iulia – București în scopul urgentării construirii Monumentului Național al Unirii la Alba Iulia până la 1 Decembrie 2018.

S-a împlinit un an de când am efectuat „Marșul pe bicicletă” de la Alba Iulia la București, în scopul avertizării instituțiilor puterii centrale (Președinție, Parlament, Guvern, Patriarhie, Academie) că data Centenarului bate la ușă și trebuie să construim Monumentul Național al Unirii la Alba Iulia, propus și stabilit încă din anul 1993, demers în care că suntem extrem de întârziați cu demararea formalităților și începerea lucrărilor de execuție.
Am parcurs peste 400 km transmițând în toate localitățile de pe traseu acest mesaj, iar apoi, timp de încă 10 zile, am mai parcurs 500 de km pe bicicleta echipată cu Drapelul României și mesajul atașat, prin tot Bucureștiul, mergând la instituțiile statului mai sus menționate, la televiziuni și redacția unor ziare.
M-am întors la Alba Iulia cu promisiuni pozitive. Viața m-a învățat, însă, că de la promisiuni la faptă calea este foarte lungă. Din acest motiv, așteptând și răspunsuri la sesizările depuse în scris de la unele instituții la care n-am beneficiat de audiențe, am continuat marșul pe bicicletă în municipiul Alba Iulia, zilnic, una două ore, în orele de vârf, prin zonele și evenimentele culturale, sportive, religioase care adunau cei mai mulți participanți și turiști, extinzând deplasările și prin alte localități din județul Alba și Maramureș.
S-au solidarizat cu mesajul meu, „VREM DE CENTENARUL UNIRII 1918 – 2018 MONUMENTUL UNIRII LA ALBA IULIA!”, mii de români de toate vârstele și categoriile sociale, o parte din ei consemnând în scris atașamentul față de tema prioritară a Centenarului.
În sprijinul acțiunii s-a alăturat familia, în special nepoții cu cetățenie americană și română, Darius și Dacian Morris, care în timpul vacanței în România și-au confecționat drapele cu mesajul inscripționat umblând alături de mine prin oraș, iar la întoarcerea în USA, Dallas -Texas, au dus acest mesaj în rândul comunităților românești.

Având în vedere că a trecut un an de la semnalul transmis instituțiilor de la putere, voi relua și continua marșul pe bicicletă prin Alba Iulia până la începerea lucrărilor, întrucât consider că realizarea MONUMENTULUI până la 1 Decembrie 2018 este o incertitudine, înregistrând mare întârziere.
În urmă cu o lună de zile, cu ocazia vizitei la Alba Iulia a Ministrului Culturii și Identității Naționale, actorul George Ivașcu, responsabil direct pentru realizarea acestui obiectiv, am avut o discuție cu domnia sa pe această temă, primind din nou promisiuni certe.
Timpul nu așteaptă pe nimeni, el își urmează cursul. Sper totuși ca în țara noastră, românii să dea dovadă de mobilizare exemplară, cum au mai făcut-o în decursul istoriei, și să îndeplinim visul propus pentru a sărbători, cum se cuvine, Centenarul Marii Uniri.

Dragomir Vlonga

jurist