În zilele de 26-28 august 2018 ofițerii M.A.I., din promoția 1968, au sărbătorit la Alba Iulia 50 de ani de la absolvirea Academiei de Poliție.
A fost o inițiativă minunată, gândită și pusă în practică de către col(r) Gavril Babiciu, cel care a organizat la Viena marea sărbătoare a românilor, (în zilele 25-27 mai 2018, dedicată Centenarului Marii Uniri) și a manifestărilor din mai 2017, sub genericul ,,Pe drumul memorandiștilor transilvăneni”.
Atât organizatorul, cât și conducătorul acestei delegații, Gl(rt) dr. Ioan Hurdubaie, au ales să facă apelul la 50 de ani de la absolvire, în orașul cu mare rezonanță istorică, Alba Iulia, care se pregătește să primească la 1 Decembrie 2018, pe toți românii, pentru a sărbători 100 de ani de la evenimentul astral – făurirea României Mari.
Pentru respectul și aprecierea unor colaborări recente, organizatorul a considerat că ar fi onorabil să se alăture grupului de absolvenți din promoția 1968 și președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.
Astfel că, prezența acestuia a contribuit la buna derulare a unor activități deosebit de emoționante, presărate cu mesaje de bun venit, expunerea unor aspecte din istoria orașului Alba Iulia, vizitele la principalele obiective istorice, slujba de pomenire pentru colegii absolvenți care au trecut la cele veșnice, depuneri de coroane de flori, pelerinaj la mânăstirea Râmeț.

Președintele Grupului de Inițiativă a înmânat diplome aniversare „Centenar – Marea Unire” tuturor celor 50 de cadre militare, acum în rezervă.
Din partea președintelui Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, președintelui Grupului de Inițiativă i-a fost înmânată Diploma de Merit, în semn de apreciere a organizării unor activități legate de Centenarul Marii Uniri.
Organizatorul promoției, col(r) Gavril Babiciu, a prezentat filmul activităților desfășurate la Viena, în luna mai 2018.
În ziua următoare, 27 august 2018, s-au vizitat principalele obiective istorice din Cetatea Alba Iulia, după care întreaga delegație a participat în Catedrala Încoronării, la slujba de pomenire a colegilor care au părăsit mai devreme această viață pământeană, trecând în veșnicie. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Irineu, o slujbă deosebit de emoționantă, urmată de o prelegere magistrală, cuprinzând principalele trepte de istorie românească, care au condus spre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

IPS Părinte Irineu i s-au adresat, din partea absolvenților, cuvinte de mulțumire și i s-au oferit diplome și filme documentare în legătură cu activitățile desfășurate de ofițerii promoției pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.
S-au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul și la statuile reprezentanților de seamă ai făuririi Marii Uniri.
Întâlnirea promoției 1968 s-a încheiat marți cu pelerinajul la Mânăstirea Râmeț.
Toți membrii delegației au trăit momente de neuitat în Alba Iulia, s-au încărcat de istorie, au plecat către casele lor hotărâți să se întoarcă pe 1 Decembrie 2018 pe aceste meleaguri, pentru a fi părtași la marea bucurie a românilor, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.