Sâmbătă, 14 septembrie 2019, la ora 15, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a găzduit premiera filmului documentar-artistic ”BASARABIA”, un lung metraj cu o durată de 300 de minute. În deschiderea manifestării, Maria Gheorghiu a susținut un recital extraordinar de muzică folk.

Filmul, avându-l ca regizor pe Horia Muntenuș, este o producție Sinapsa Film și a fost realizat cu sprijinul popular de pe ambele maluri ale Prutului. Filmările au început la Chișinău în luna decembrie a anului 2016 și au continuat până în noiembrie 2018, cu finalizarea post-producție în acest an.

După cum a precizat Horia Muntenuș, prezent la premieră, filmul ”BASARABIA” aduce un omagiu celor care în decursul istoriei au luptat pentru întregirea țării și prezintă o radiografie a istoriei și geografiei spirituale a Basarabiei, o investigație a trecutului zbuciumat prin care au trecut, românii de dincolo de Prut.

,,BASARABIA” este un film documentar-artistic, independent, despre suferință, traume, dar și despre puterea Ființei de a se manifesta, în candoarea supraviețuirii, în bucuriile simple, dar triumfătoare, plenare și firești ale vieții.

În film sunt intervievați istorici de prestigiu și personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului, supraviețuitori și martori ai unor evenimente istorice. Sunt întrunite documente inedite, realizate filmări artistice, convocate elemente ale folclorului și ale tradiției.

La organizarea premierei respectivului film documentar-artistic și-au adus aportul, pe lângă Studioul de producție cinematografică Sinapsa Film, Primăria Municipiului Alba Iulia, Despărțământul ASTRA din Alba Iulia, Despărțământul ASTRA din Câmpia Turzii și Asociația ”Datini străbune”.

Au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor patriotice de pe cuprinsul județului Alba, printre care și cei ai Fundației ”ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI”.

De asemenea a fost semnalată și prezența lui Vadim Guzun, diplomat al Ministerului Afacerilor Externe al României, istoric, specializat pe istoria modernă și contemporană a spațiului estic, Basarabia, Ucraina, Rusia, românii din Ucraina și din Rusia. Vadim Guzun este născut în Basarabia, la Chițcanii Vechi – Orhei.