Vineri 14 februarie 2020, la bustul poetului, eseistului, prozatorului, omului politic și bunului român trăitor în Republica Moldova (Basarabia), Grigore Vieru, de pe Aleea Scriitorilor din parcul Mihai Eminescu din Alba Iulia, și-au dat întâlnire o mulțime de iubitori de carte și literatură, spre a-l evoca la 85 de ani de la naștere. Evenimentul a început cu depuneri de coroane de flori din partea organizatorilor Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și a partenerilor prezenți la eveniment.

După intonarea Imnului de Stat al României de către fanfara Centrului de Cultură „Augustina Bena” Alba Iulia și citirea de către actrița Bianca Goadă a poeziei  lui Grigore Vieru „Scrisoare din Basarabia”, prof. Silvan Stâncel, directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, a prezentat în sinteză viața și opera poetului Grigore Vieru, apoi pe rând au vorbit pe această temă și despre actul de cultură reprezentanții partenerilor prinși în acest proiect cultural: Dumitru Hulea – vicepreședinte a Consiliului Județean Alba, Cristi Puie și Ioana-Diane Rof din partea Instituției Prefectului jud. Alba, Dr. ing. Gabriel Pleșa – viceprimar al municipiului Alba Iulia, scriitor Cornel Nistea – președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, scriitorul Ion Mărginean din partea revistei „Dacoromania”, prof. Codruța Lodroman de la Inspectoratul Școlar al Jud. Alba, ing. Vasile Todor  și teolog Rimo Vlonga din partea fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”. Discursurile s-au  încheiat cu o pasionată recitare a prof. Victor Făt – poet, a propriilor versuri din poezia întitulată „Scrisoare din Alba Iulia, lui Grigore Vieru la 85 de ani.”

Este de salutat prezența la eveniment a unor  studenți  basarabeni, a inimosului grup de pensionari de la Centru de Zi, susținători a evenimentelor culturale din municipiu, a membrilor ONG-urilor cultural – patriotice și a multor iubitori de cultură din Alba Iulia.

După  încheierea evenimentului de la bust, o parte dintre participanți au continuat evocarea Grigore Vieru în sala de lectură de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba,  unde au fost întâmpinați de o bogată colecție și expoziție de  de carte aparținând lui Grigore Vieru, dezbateri ce s-au desfășurat sub îndrumarea  bibliotecarei prof. Daniela Floroian, care timp de 2 ore împreună cu participanții: prof. Maria Cioica, ec. Ioan Străjan, teolog Rimo Vlonga, Lucia Mocanu,  ec. Maria Haneș, ing. Vasile Bogdan, scriitor Ioan Brad, ing. Emil Suflețel și Margareta,  Victoria Barna,  aviator Moise Cotuna etc., au întors pe toate părțile opera lui Grigore Vieru. Tot în acest cadru s-a vorbit și despre vizitele lui Grigore Vieru în Alba Iulia și despre prieteniile legat în orașul Marii Uniri, capitala de suflet al României.

Evenimentul s-a constituit într-un act de mare pioșenie și cultură, având menirea de a înviora cultura și patriotismul. Fără opera lui Grigore Vieru, limba română ar fi mai săracă și fără gust.

Dragomir Vlonga

jurist