Joi 01 februarie 2018, au avut loc depuneri de coroane și ample manifestări la bustul din satul Sebeșel, comuna Săsciori, ce au marcat împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui pictor local SAVA HENȚIA.

Sava Henția s-a născut în ziua de 01 februarie 1848 la Sebeșel, jud. Alba dintr-o familie de preoți. A trăit doar 56 de ani, decedând din cauza unui infarct în ziua de 21 februarie 1904, la București, unde-și are mormântul. A fost un pictor realist, muralist și ilustrator de carte. După studiile liceale de la Sebeș, a continuat la Facultatea de Belle Arte din București, unde a avut ca profesori pe renumiții pictori Gheorghe Tătărescu și Teodor Amman, apoi la Paris. Activitatea lui se înscrie în tendințele acelor vremuri în care s-au intensificat schimburile culturale dintre Ardeal și România. Sava Henția a contribuit la cristalizarea conștiinței naționale românești.
Aspirant devotat către marile compoziții, a realizat alegorii cu tematică mitologică sub influența stilistică a lui Pierre-Paul Prud’hon, cu umbre catifelate din care se detașează scăldate într-o lumină argintie, nuduri adolescentine pline de senzualitate.
A participat la Războiul de Independență (1877-1878), context în care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevărat reporter de război. Din această perioadă au rămas desenele: „Soldat călări”, ”Trecerea Dunării la Corabia”, ”Lângă lagărul din Calafat”, ”Întâlnirea”, ”Transport de prizonieri pe front” etc. A creat alături de mari pictori: Nicolae Grigorescu, Carol Popp de Szathmari și G.D. Mirea. Fiind autist, a avut rolul de a nota scene de luptă și din viața oștenilor din spatele frontului, în vederea realizării picturilor de compoziții istorice ulterioare, cea mai cunoscută dintre acestea fiind ”Lagărul”, denumit și ”Bivuac”. Alte lucrări relevante sunt: „În tabără”, ”Gara de mărfuri”, ”Cai la Conovăț”, ”Turc cu narghilea”, ”Vânzătorii de covoare” etc. sau cele cu tematică istorică: „ Ostașii lui Mihai Viteazul izgonind pe turci la Giurgiu”, ”Portretul lui Tudor Vladimirescu” etc.

A pictat numeroase scene și personaje biblice, ce pot fi văzute în bisericile din Sebeș, Sebeșel, Vințul de Jos, Răhău etc.
Toate aceste realizări și merite îl așează în galeria românilor de mare valoare, motiv pentru care mulțimea adunată la bustul din Sebeșel a ținut să-l sărbătorească.
La manifestare au luat cuvântul: primarul localității gazdă, Florin Morar, și preoții din Sebeș, Vințul și Sebeșel, ce au oficiat parastasul de pomenire. Au urmat depuneri de coroane din partea Primăriei Săsciori, a unor asociații, societăți și fundații din Alba Iulia, ai căror președinți și membri au fost prezenți la manifestări.
Evenimentul a fost susținut cu multă gingășie specifică copilăriei, de către elevii claselor I-IV de la Școala Generală Sebeșel, care sub îndrumarea cadrelor didactice prezente, au pregătit și prezentat, îmbrăcați în port național, un frumos și emoționant program artistic, constând în recitare de poezii aparținând unor poeți locali.
Profesorul de istorie Nicolae Afrapt, autor a Monografiei comunei Săsciori, a prezentat o completă biografie a valorosului pictor.
S-a continuat cu un discurs despre opera acestuia, prezentat cu multă competență de către prof. dr. Ioana Raica, care și-a făcut lucrarea de doctorat cercetând activitatea artistică a pictorului Sava Henția.
Col. (r.) Nicolae Paraschivescu a prezentat participanților cartea-album în manuscris, a cărei autor este, carte dedicată pictorului Sava Henția,în a cărei realizare a avut sprijinul unor membrii a Fundației ”Alba Iulia 1918, pentru Unitatea și Integritatea României” președinte Vasile Todor și a Revistei „DACOROMANIA” director ec. Ioan Străjan.
Din discursul sculptorului Romi Adam, am reținut propunerea de a se înființa voluntar, în localitatea Săsciori, un cerc de pictură la care elevii să aibă acces, în speranța că se mai pot ridica din aceste locuri alți ”Sava Henția”.
Au mai luat cuvântul ec. Ioan Străjan, col, (r,) Vasile Miron, preot Valer Boca, care a precizat că în ziua de 21 februarie 2018, când comemorăm 114 ani de la trecerea la cele veșnice a pictorului Sava Henția, la Biserica din parohia Vințul de Jos la care slujește, a fost oficiată slujba PARASTASULUI de pomenire, la care au fost invitați să participle cât mai mulți cinstitori ai pictorului.

Vlonga DRAGOMIR