Deși lumea trece prin perioadă grea din cauza coronavirusului, situație ce afectează și România, ONG-urile cultural-patriotice din Alba Iulia își trăiesc viața doar cu motoarele reduse în funcție de interdicțiile și relaxările anunțate de Guvernul României.

Dacă pandemia a intervenit brutal în viața, sănătatea, liniștea, preocupările, întregii omeniri, încurcând în mod grosolan planurile, programele, proiectele și acțiunile propuse, pentru rezolvare în condiții de normalitate, membrii Fundației „Alba Iulia 1919 pentru Unitatea și Integritatea României”, au găsit metode de a continua și adapta activitatea, îndreptând eforturile spre intensificarea apariției la termene mai scurte a Revistei „Dacoromania”, născută în urmă cu 21 de ani, din necesitatea de a ilustra fidel acțiunile fundației, al cărui instrument este, ajungând la nr. 98, iar numărul 99 se află în lucru la Editura „Unireapres” iar nr. omagial 100 în câteva zile o să fie pregătit pentru tipar, încât până la sfârșitul acestui an să ajungă la cititorii din țară și străinătate.

Membrii fundației, în număr mai redus din cauza pandemiei, au participat la omagierea zilelor de naștere, prin  arborarea drapelului României, depuneri de coroane de flori, evocarea vieții, operei și activității personalităților care au amplasate busturi pe Aleea Scriitorilor din Parcul Mihai Eminescu Alba Iulia, printre aceștia regăsindu-se: istoricul David Prodan, Octavian Goga, Episcop Emilian Birdaș,  Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Ion Lăncrănjan, Ion Agârbiceanu,  Ion Alexandru, George Coșbuc. De asemenea au participat și depus coroane de flori la toate monumentele cu ocazia evenimentele organizate în Cimitirul Eroilor, pe Platoul Romanilor la monumentele lui Mihai Viteazul, Avram Iancu, la Obelisc, Monumentul Național al Unirii, participarea la Ziua Limbii Române, Ziua Drapelului României, a Imnului  Național etc.

Conducerea fundației, ține legătura permanent  telefonic cu membrii acesteia, care sunt preocupați de aprofundarea istoriei României, cu precădere privind evenimentele petrecute pe raza județului Alba. Printre preocupări se găsește și acțiunea de colectare a unor cărți și manuale în limba română pentru a fi donate comunităților românești din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Ungaria etc.

După constituirea noilor conduceri ale Consiliului Județean Alba, Primăriei Alba și consiliilor acestora, urmare a alegerilor din 27 septembrie 2020, și după ce aceștia se vor apuca de treabă, se preconizeză să se solicite de către conducerea fundației și revistei, o întâlnire la vârf cu reprezentanții acestor două instituții publice (CJ și Primărie), pentru a stabili împreună strategia rezolvării obiectivelor: 1. Reabilitarea casei Velican;   2. Reabilitarea   „Cimitirului Eroilor”;  3.  Demararea tuturor acțiunilor privind ridicarea Monumentului Martirilor Horea, Cloșca și Crișan, în locul supliciului Cornul Podeiului;  4.   Punerea în valoare creștină, culturală și turistică a celei mai vechi biserici creștine a lui Ierotei;  5.  Folosirea tuturor argumentelor și întocmirea documentației în vederea reînființării Mitropoliei la Alba Iulia, de pe timpul lui Mihai Viteazul, chiar și numai onorifică, la fel ca la Târgoviște, și alte obiective care să completeze fidel istoria Alba Iuliei.

În concluzie membrii fundației și colaboratorii revistei, nu hibernează, mai participă și la alte evenimente culturale transmise online de către instituțiile culturale ale județului. Se așteaptă vremuri mai bune pentru a realiza în întregime Programul de activități a anului în curs.

Dragomir Vlonga

jurist