La apelul Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a Revistei „Dacoromania”, duminică 15 iunie 2023, când clepsidra timpului arăta 173 de ani de la nașterea celui mai mare poet român Mihai Eminescu, în jurul bustului de pe Aleea Scriitorilor s-au adunat o mare de oameni, care s-au încărcat de duhul lui Eminescu. Printre participanți s-au aflat, elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” însoțiți de învățătoarea Daciana Jimborean și elevii de la Școala Sportivă Alba Iulia, însoțiți de prof. Lucia Jimborean, care au prezentat și un scurt spectacol ce a cuprins recitarea unor poezii eminesciene. Au mai fost prezenți, reprezentanții unor instituții publice locale ale statului, membrii ONG-urilor cultural-patriotice, membrii Clubului de Lectură a Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia, cetățeni din Alba Iulia și din țară, membrii unor partide politice.

Evenimentul a început cu depuneri de coroane din partea: Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a Revistei „Dacoromania”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Partidul „SOS” și o mulțime de buchete de flori din partea simpatizanților.

După intonarea Imnului Național, au luat cuvântul pentru a evoca viața, activitatea și opera poetului Mihai Eminescu și citind din opera acestuia, elevii de la școlile amintite și cadrele didactice însoțitoare, prof. Daniela Floroian, ing. Vasile Todor, Prof. Ioan Bâscă, prof. Viorica Medrea,  Marius Filimon – viceprimar, coloneii în retragere Nicolae Panduru, Ioan Țuie, Ioan Jelea, prof. Aurel-Constantin Opincariu, preot Ioan Iuga, ec. Ioan Străjan, teolog Rimo Vlonga, iar la final Nicolae Voicu a interpretat cântece pe versurile poetului Mihai Eminescu.

Evenimentul, atât prin participare cât și prin discursuri și recitări a fost o reușită, pentru care organizatorii mulțumesc tuturor participanților.

Dragomir Vlonga

jurist/ teolog