Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după victoria de la Șelimbăr, a reprezentat vârful politic și militar al acestui mare voievod român.  Chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai Viteazul a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca după numai câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române. 

Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai Viteazul a fost întâmpinat  de episcopul romano-catolic din Alba Iulia și de către alți nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetății de scaun a Ardealului. De către populație a fost primit cu multă căldură, dragoste, veselie, încredere și entuziasm, urându-i domnie lungă în Țara Ardealului.

În memoria acestui important act istoric și datorită faptului că Biserica din Maieri II, are în zidăria pereților ei, materiale de construcție (piatră, cărămizi etc), provenite din demolarea bisericii Mitropoliei ctitorită de Mihai Viteazul, Fundația „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea și Integritatea României”, împreună cu celelalte ONG-uri cultural-patriotice, cu acordul și ajutorul bisericii, a enoriașilor și a  instituțiilor locale ale statului, au ridicat și dezvelit în fața biserici, un bust a lui Mihai Viteazul, în fața căruia anual, în duminica de dinaintea datei de 1 noiembrie, prin grija ONG-urilor cultural-patriotice din Alba Iulia, se slujește de către preoții acestei biserici, slujba parastasului de pomenire și se depun la bust coroane de flori.

Un astfel de eveniment a avut loc și duminică 30 octombrie 2022, la împlinirea a 423 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. La acest parastas de pomenire, oficiat de preotul protopop Teofil Slevaș, împreună cu pr. Ioan Dragoman, au fost prezenți Primarul Gabriel Pleșa, membrii ONG-urilor cultural-patriotice în frunte cu Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” – președinte ing. Vasile Todor și Revista „Dacoromania” – director ec. Ioan Străjan, principalii organizatori al evenimentului, la care s-au adăugat o mulțime de enoriași.

După depunerea de coroane și slujba parastasului, prin discursurile pr. protopop Teofil Slevaș, ing. Vasile Todor, ing. Gabriel-Codru Pleșa, prof. Adrian Simion și ec. Ioan Străjan, a fost evocată importanța istorică, politică și militară a lui Mihai Viteazul, pentru apărarea gliei strămoșești, a creștinismului, în Transilvania, cu mari beneficii pentru întreaga Europă.

Dragomir Vlonga

jurist