Duminică 12 iulie 2020, la Monumentul ridicat în amintirea și cinstirea martirilor albaiulieni aparținând cartierului Lipoveni, de la Revoluția Română de la 1848-1849, situat în curtea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Alba Iulia – Lipoveni, prin grija Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, președinte ing. Vasile Todor, a Revistei „Dacoromania”, director ec. Ioan Străjan, și a preoților parohi Sergiu Pantea și Gheorghe Hrițac, a avut loc slujba parastasului de pomenire la 172 de ani de la moartea nedreaptă a martirilor din Lipoveni și Micești.

Monumentul a fost ridicat și sfințit în 25 iunie 2009, la inițiativa și cu sprijinul fundației amintite mai sus, a bisericii și enoriașilor, în baza schiței lui Vlad Străjan, lucrări executate de B.V. Liviu, marcând 160 de ani de la sfârșitul Revoluției Române din Transilvania, de la 1848-1849.

La parastasul care a avut loc afară în aer liber,  cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, după săvârșirea Sfintei Liturghii, au participat  enoriași din zona Lipoveni rude cu martirii, și membrii Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, care de la ridicarea monumentului din 2009, organizează an de an parastase în memoria acestor martiri. 

Dintre membrii fundației au fost prezenți ec. Ioan Străjan, ing. Vasile Todor, coloneii în rezervă, Victor Teodorescu, Nicolae Paraschivescu, Ioan Galdea, Ioan Brad, Constantin Gomboș, profesorii Maria Cioica (președintele ASTRA – Alba), Constantin-Aurel Opincariu, Nicolae Vancu, teolog Rimo Vlonga, tehn. Corneliu Atanasiu, juriștii Claudiu Dărămuș, Nicolae Iordache, inginerii Vasile Bogdan, frații Călin și Gabriel Pleșa (contributori la realizarea monumentului, ultimul fost viceprimar al municipiului Alba Iulia) etc.

După slujba parastasului au spus câteva cuvinte Ioan Străjan, Constantin-Aurel Opincariu,  istoricul Constantin Gomboș și Maria Cioica,  referitoare la  evenimentele Revoluție de la 1848-1849 din Transilvania și la cruzimea maghiară ce a provocat moartea a 49 de martiri din cartierul Lipoveni înscriși nominal pe monument, dintre care 4 tineri sub 18 ani (Florea Gheorghe 17 ani, Câmpean Nicolae 16 ani, Ribilă Ioan 16 ani, Bercariu Nicolae 15 ani) și 6 femei (Berghian Maria, Păcuraru Anica, Rațiu Paraschiva,  Comșa Anișca, Aldea Maria și Boncea Maria).

Evenimentul a avut și menirea de a repune în paginile istoriei României, adevărul jertfelniciei istorice a românilor pentru identitatea României în fața tuturor prigoanelor impuse de puterile austro-ungare.

”Nu vom accepta denaturarea istorie pe care încearcă să ne-o scrie alții, adevărul trebuie să învingă”, sunt cuvintele cu care a încheiat discursul Ioan Străjan.

Dragomir Vlonga

jurist