La sfârșitul anului 2019, Direcția Județeană pentru Cultură Alba (DJC Alba) a trimis o înștiințare pe adresa Fundației ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” potrivit căreia în ședința din data de 21.10.2019, Comisia Națională a Monumentelor Istorice (Secțiunea de Evidență) a pus pe ordinea de zi, la pct. 2, documentația de clasare a bisericii episcopale de sec. X-XI de influență bizantină (Biserica Episcopală lui Hierotheus) de la Alba Iulia.

Citește și: Senzaționale descoperiri arheologige: Biserica lui Ierotei de la Alba Iulia

Potrivit lui Matei Drâmbărean, directorul executiv al DJC Alba, în urma discuțiilor purtate telefonic cu Ministerul Culturii, a fost informat că solicitarea de clasare a fost avizată favorabil, urmând ca în perioada imediat următoare să fie redactat și emis Ordinul Ministrului Culturii, privind clasarea monumentului istoric.

Reamintim că fundația noastră a înaintat în luna august 2018, către Ministerul Culturii, solicitarea clasării ruinelor Bisericii Episcopale a lui Hierotheus în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională si universală, în conformitate cu dispozițiile art. 13 alin. (1) pct. 2 lit. d) și ale art. 33 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Putem spune că este o victorie a întregii comunități din Alba Iulia pentru punerea în valoare a relicvelor celei mai vechi biserici episcopale creștine din Transilvania.

Așteptăm ca, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, autoritățile locale să semnaleze existența acestui monument, printr-un panou corespunzător, până când se vor găsi suficienți bani pentru a începe lucrările de decopertare și valorificare a relicvelor bisericii monument istoric.

Mai jos, prezentăm scrisoarea primită de la DJC Alba.

Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”