În data de 24 septembrie 2020, la Hotel Cetate s-a desfășurat Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Alba, prilej cu care au fost alese cu unanimitate de voturi noile foruri de conducere.

Organizarea alegerilor a fost absolut necesară, întrucât fostul președinte, col. (r.) Ioan Galdea, a demisionat din funcție din motive personale, filiala județeană fiind condusă din 27 februarie 2020, interimar, de către col. (r) Nicolae Lupu.

Astfel, în Comitetul Director au fost aleși pentru un mandat de 4 ani următorii:

  • președinte: col. (r) ec. Nicolae Lupu;
  • prim-vicepreședinte: col. (r.) Constantin Avădanei;
  • vicepreședinți – coloneii (r). Dumitru Ghețe, Victor Teodorescu, Vasile Opruța și Iosif Hribal;
  • secretar executiv: prof. Nicolae Comănici (ei având aceleași funcții și în Biroul Executiv Județean);
  • membri: coloneii (r.) Ioan Brad și Dorin Oaidă, ing. Andrei Bulgaru;
  • membri supleanți — col.(r) Nicolae Paraschivescu și Corneliu Atanasiu.
  • comisia de cenzori: i Mircea Abrudean – președinte, ec. Ioana-Elena Țop și col. (r.) Costel Ștefănoiu, membri.

Acestora li se vor alătura președinții de subfiliale, care vor fi stabiliți de Consiliul Director.

Cu această ocazie, președintele ales, col. (r) Nicolae Lupu a anunțat reorganizarea subfilialelor, urmând să fie organizate două subfiliale la Alba Iulia și câte una în celelalte 10 municipii și orașe din județ (Abrud, Aiud, Blaj, Baia de Arieș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș, Sebeș, Zlatna), plus una la Jidvei.

Totodată, la propunerea col. Nicolae Lupu, col. (r.) Ioan Străjan a fost ales președinte de onoare al Filialei Alba a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a reiterat obligația morală de a se ridica la Alba Iulia un monument în memoria celor peste 10.000 de soldați ai Regimentului 91 Infanterie, decimat de mai multe ori în război.

În acest cadru festiv au fost primiți oficial în rândurile filialei un număr de14 noi membri confirmați de către Biroul Executiv Județean al organizației. Este vorba despre ingineri, maiștri, absolvenți de facultate, pompieri, polițiști locali, silvicultori sau pensionari: Nicolae Comănici Jr., Florin Jicărean, Bianca Bălău, Roxana Popa, Florin Olărean, Cosmin Mureșan, Andrei Bulgaru, Gheorghe Bocșa Paven, Sergiu Bălău, Elvira llea, Emil Ilea, Maxim Ciulă și Diana-Ramona Ceteraș. Ei au fost aplaudați de către membrii prezenți.

„Toți membrii au fost verificați și validați de Consiliul Director al flialei județene, le-am prezentat prevederile statutare ale filialei județene, au aderat ca membri cotizanți la filiala noastră și doresc să perpetueze în conștiința cetățenilor sentimentele de adâncă recunoștință față de eroii și martirii neamului care s-au jertfit pe altarul patriei. Din datele biografice și ale persoanelor care i-au recomandat rezultă că au conduită morală bună, fără cazier, sunt active și doresc să participe conform prevederilor statutare la realizarea obiectivelor noastre. Tuturor celor nou veniți le urăm «Bine ați venit în familia noastră – Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Județeană Alba!”, a declarat președintele ANCE Alba, Nicolae Lupu.

Felicitări și succes în îndeplinirea obiectivelor statutare ale asociației, dintre care amintim: îngrijirea și restaurarea monumentelor, cimitirelor eroilor, edificiilor sau altor opere comemorative de război realizate în cinstea eroilor români căzuți la datorie pe teritoriul României sau eroilor români înhumați pe teritoriile altor state, lansarea de propuneri și participarea la construirea de monumente, troițe, plăci comemorative etc.

Robert GHERGU