Ziua de 20 decembrie, 2020, a marcat un eveniment important înaintea Crăciunului, când mai multe organizații cultural patriotice din țară s-au reunit la monumentul eroilor neamului românesc ”Horea, Cloșca și Crișan”, ridicat pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, pentru a aduce un pios omagiu, în Spiritul Crăciunului, celor trei martiri.

Inițiatorii acestui eveniment au fost Asociația Culturală „Trăiască Nația și Societatea Transilvană Carpații 24.01.1882 Sus cu Dânsa” (președinte, scriitor și jurnalist Laurian Stănchescu), Asociația Cultural-Istorică „Testamentul lui Avram Iancu” Tg. Mureș (președinte, dr. Mădălina Fărcaș), Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia (președinte Maria Cioica) și Asociația Patrioților din România (președinte Diana Maria Haţegan).

Gazdele albaiuliene au mai fost reprezentate de Fundația ”Alba Iulia 1918 Pentru Unitatea și Integritatea României” (președinte inginer Vasile Todor), Revista ”DACOROMANIA”  (jurist Dragomir Vlonga) și Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Alba, președinte col. (r) Nicolae Lupu.

Organizatorii au dat citire, prin dr. Mădălina Farcaș, președinta Asociației Cultural-Istorică „Testamentul lui Avram Iancu”, a Memorandului ”Horea Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române”, în care se subliniază următoarele:

”Denunț public execuția și ipocrizia  Imperiului Austo-Ungar cu privire la moartea eroilor națiunii române, Horea Cloșca și Crișan. După 235 de ani, trupurile domniilor lor, ciopârțite și dezonorate după moarte, umblă cu sufletele despărțite de osemintele aruncate prin toată Transilvania. Iar națiunea română, dezDumnezeită de propria ei istorie, parcă a devenit complice de osânda infamă dată de hazardul istoriei celor trei mucenici ai Golgotei române, până astăzi.

De azi înainte, națiunea română doar cea luminată, se constituie peste secole parte a procesului ingrat și care nu face parte din temeiul unei legi românești și decide: „Sentința împotriva lui Horea Cloșca și Crișan dezonorează amintirea imperiului, este contrară legilor juridice, picând și sub incidența Codului Moral. Prin urmare, memoria celor trei mucenici ai românismului capătă rang de părinți spirituali ai națiunii române și călăuze ale destinului românesc spre cancelariile onorabile ale istoriei contemporane. Tragerea mucenicilor pe roată, sfârtecarea trupurilor în bucăți din care șiroia sângele viu și dureros, simboliza și răstignirea românismului, țintuirea lui sub roata călăului ascuns sub faldurile istoriei. Supliciul sălbatic le-a ucis doar trupurile istovite de torturi, aurele lor au devenit cristelnițe de botez pentru urmașii mucenicilor.

Mădălina Farcaș, a continuat spunând: ”Noi am venit azi la Alba Iulia să cântăm un colind lui Horea, lui Cloșca, lui Crișan și crăișorului munților, Avram Iancu. Am venit la copii acestor eroi cărora le-am adus mere și cozonaci, așa cum le pregăteau mamele lor pe timpuri. Le-am adus busuioc învelit în tricolor pentru care a curs cel mai mândru sânge din România aici, pe Dealul Furcilor. Sperăm să faceți acest lucru în fiecare an, în Alba Iulia, care nu ar fi fost ce este dacă ei nu s-ar fi sacrificat pentru noi.”

Scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Asociației Culturale „Trăiască Nația și Societatea Transilvană Carpații 24.01.1882 Sus cu Dânsa” a subliniat că: ”Pentru ca acești martiri să nu piară, a trebuit să fie celebrați prin niște legi trecute prin Parlament, semnate și promulgate de președintele Klaus Iohannis. Astfel, acești martiri poate vor intra în manualele de istorie școlare vreodată.

În foarte scurt timp voi denunța procesul care a avut loc acum 235 de ani, în care cei trei au fost judecați și condamnați la moarte. A fost un proces împotriva națiunii române și identității naționale. Deja am vorbit cu câțiva avocați din București și vom crea o instanță publică prin care vom denunța procesul imperiului și, cu armele legii, așa cum spunea și Avram Iancu, vom rejudeca acest proces în care cei trei au fost uciși pur și simplu.”

Ing. Vasile Todor, președintele Fundației ”Alba Iulia 1918 Pentru Unitatea și Integritatea României” a menționat următoarele: ”Fundația noastră care a împlinit 21 de ani în 2020, a făcut numeroase demersuri și memorii la toate autoritățile locale ca pe locul adevărat al supliciului martirilor să fie ridicat un monument pentru ai cinsti. Din păcate nu s-a găsit înțelegerea pentru materializarea acestui lucru. În prezent, având în vedere că noul primar, Gabriel Pleșa, este fiul fostului președinte al fundației noastre, Ioan Pleșa, sperăm să găsim, în continuare sprijin. Pe locul respectiv, cu o încărcătură extraordinară istorică, sunt îngropate, inimile, organele celor trei martiri-eroi Horea Cloșca și Crișan. În acel loc au fost omorâți nu numai aceștia, au fost execuții și înaintea lor, acolo era spânzurătoarea, locul de supliciu al bieților români în toți acești ani cât am fost sub Imperiul Austro-Ungar.

În acel loc au fost omorâți încă 38 de răsculați români și ar fi păcat ca acolo să nu ridicăm un monument măreț, vizibil de la distanță și iluminat noaptea.”

Maria Cioica, președinta Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, a ținut să mulțumească și să-i felicite pe oaspeții-organizatori, adevărați și mari patrioți, pentru că au venit aici, în capitala de suflet a tuturor românilor, într-o acțiune de condamnare a nelegiuirilor comise față de martirii și eroii Horea, Cloșca și Crișan.

Revista "Dacoromania"