Așa cum se știe, românii adevărați și unioniștii din județul Alba și alte județe au întâmpinat Flacăra Unirii la Alba Iulia pe data de 1 iulie 2018 și au însoțit-o la plecare spre Chișinău, unii pe o distanță mai mare, alții mai mică. Cum era firesc, ASTRA albaiuliană a fost prezentă atât la manifestările din Alba Iulia și a însoțit-o la plecare spre Chișinău, cât și la sosirea Marșului Centenarului în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 1 septembrie 2018. Nu se putea ca ASTRA albaiuliană, cea care a luptat pe linie culturală pentru menținerea și promovarea limbii și literaturii române și a culturii poporului român, precum și pentru contribuția substanțială la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, să nu fie alături de acești minunați “eroi” ai Marșului Centenarului, care continua visul de reunire al înaintașilor noștri.

ASTRA a organizat această plecare la Chișinău pentru a fi alături de unioniști și a-i susține, cât și pentru a participa la activități cultural-patriotice în cinstea Centenarului.
Grupului din Alba Iulia i s-au alăturat și ASTRA Aiud, membri ai Fundației “1 Decembrie 1918” și ai Societății “Avram Iancu” Alba Iulia. Deplasarea s-a realizat cu sprijinul marelui iubitor de cultură, bun român, patriot, om de omenie și, spun eu, și unionist, directorul Stelian Nicola de la STP Alba Iulia și a angajaților săi. Le mulțumim tuturor!

Patrioții unioniști de la Alba Iulia și Aiud au fost alături de grupul de participanți la Marșul Centenarului la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, în data de 1 septembrie 2018. Nu puteau lipsi cei din capitala de suflet a tuturor românilor. Emoțiile însoțite de bucurii au fost mari și puternice, discursurile impresionante, iar lacrimile de reîntâlnire a fraților de peste Prut, la fel de emoționante.

Reprezentanții ASTREI și ai organizațiilor menționate au urcat pe scenă împreună cu “eroii” Marșului Centenarului, pentru a le spune că le sunt alături în demersurile lor, că îi susțin, dar și pentru a transmite tuturor românilor salutul fraților din județul Alba. De asemenea, au fost prezenți acolo și pentru a adresa o invitație tuturor românilor, ca în data de 1 Decembrie 2018 să fie prezenți la Alba Iulia, pentru a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri și reunirea tuturor românilor. Am rămas surprinși de faptul că s-au anulat unele manifestări care trebuiau să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 1 septembrie, iar populația Chișinăului primise mai multe zile libere pentru a putea pleca din oraș și a nu participa la întâmpinarea Marșului Centenarului.

Nu pot să nu menționez faptul că la Chișinău au fost prezente grupuri din toată România, inclusiv primari și alte oficialități. Toți românii trebuie să se alăture acestor ”eroi” ai neamului, care au făcut și fac sacrificii enorme, pentru o cauză nobilă, pentru a ne putea redobândi drepturile câștigate cu sudoare, jertfe și sânge de către moșii și strămoșii noștri. Ei au parcurs peste 1300 km pe jos, pentru a reîndeplini visul înaintașilor noștri. Chiar dacă pe parcursul drumului, și mai ales la Vama Albița, li s-au pus tot felul de piedici, până la urmă au reușit să treacă de vamă. Abuzurile din partea rusofonilor au continuat însă și la intrarea în Chișinău, când nu le-a permis tuturor celor din Marșul Centenarului să intre în Chișinău. Urmările se știu, abuzurile fiind de neconceput. Rușine lor, că totuși sunt români de-ai noștri, vorbeau românește. “Eroii” noștri au rezistat însă, și în ziua următoare, în 2 septembrie, au fost iar în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și și-au dus la bun sfârșit proiectul, finalizându-se cu Hora Unirii a unioniștilor, dar cu grupul marșului incomplet, fără cei cărora nu li s-a dat voie să intre în Chișinău. Dumnezeu să le ajute! De astfel de oameni are țara nevoie la conducere, asemenea parlamentarului Constantin Codreanu, George Centenar Simion și toți cei care au însoțit Flacăra Unirii pe parcursul celor peste 1300 km.

Dacă sunteți români adevărați, fiți alături de unioniști! Este mare nevoie săle fie alături cât mai mulți români, pentru a reuși să finalizeze proiectul așteptat de către toți românii. Pământul românesc este al tuturor românilor, dar românii trebuie să fie uniți. Unirea face puterea! Să nu uităm că “Unirea națiunea a făcut-o!”.

Sursă imagine: www.publika.md

Maria Cioca

Președinte ASTRA Alba Iulia