Pe Maria Cealnic am cunoscut-o de Ziua Basarabiei, în 27 martie 2022, când lua cuvântul, ca tânără studentă la Alba Iulia, de fapt masterandă, la manifestarea prilejuită de această sărbătoare

Ziua Bazarabiei 2022 - Maria Cealnic

Maria Cioica, președinta Despărțământului ASTRA din Alba Iulia, avea numai cuvinte frumoase despre ea, un talent cu multe calități, ce luase mai multe premii la diverse concursuri de interpretare muzicală.

De pe facebook aflasem că a studiat la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Orhei, din Republica Moldova, și la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Așa că m-am hotărât să îi iau un interviu pentru a o cunoaște mai bine pe această ”copilă”, cum spunem noi în Ardeal, aflată la început de drum, așa cum fiecare dintre noi am fost.

Maria Cealnic, vii din Republica Moldova după ce ai absolvit un liceu pedagogic. Cum de ai ales să studiezi la Alba Iulia, ce ai studiat și cum iți valorifici talentul în domeniul muzicii? Colaborezi cu asociații sau formații cu activitate în domeniul muzical?

 Am studiat pedagogia claselor primare la Colegiul ”Vasile Lupu” din Orhei, Republica Moldova. Am decis să studiez economie la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dar și profilul psiho-pedagogic în economie, deoarece Alba Iulia mi s-a părut cel mai apropiat oraș de inima mea, precum și pentru fiecare român, un oraș prietenos și foarte frumos. Mă bucur mult că mă aflu aici.

Talentul în domeniul muzicii îl valorific prin participarea la diverse concursuri muzicale sau sărbători. În prezent colaborez cu Asociația Astra și sper ca pe viitor să mai am colaborări în domeniul muzicii.

*

 Ai deja mai mult timp de când trăiești în Alba Iulia. Cum ai reușit să te adaptezi, cum este viața comunității de basarabeni în centrul nostru universitar?

M-am adaptat destul de ușor la viața din Alba Iulia, oamenii de aici fiind prietenoși, înțelegători. Viața comunității basarabene este la fel ca și a celorlalți studenți, ne-am făcut mulți prieteni aici, profesorii fiind foarte înțelegători. Mediul universitar din Alba Iulia este foarte prietenos și la fel cu studenții din Republica Moldova.

*

Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le poate întâmpina un student basarabean care ajunge la Alba Iulia? Ți-ar place să te implici într-o activitate de voluntariat a unei organizații studențești?

Problemele pe care le întâmpinăm sunt aproape nesemnificative și, în general, de cunoaștere a orașului, a oamenilor noi, de altfel cum se întâmplă când mergi într-un oraș nou, pentru prima dată.

Da, mi-ar place să mă implic în acțiuni de voluntariat, de fapt sunt și voluntar în cadrul Ligii studențești din Centrul Universitar Alba Iulia.

*

În afară de studenție și masterat, ce alte lucruri te mai leagă de Alba Iulia? Te vezi rămânând aici?

Alba Iulia este și va rămâne orașul sufletului meu, aici mă simt bine, mă simt acasă, alături de oameni dragi care îmi dau culori vieții. Da, mă văd rămânând în Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor.

Mulțumesc și mult succes!

Gabriel GRIGORAȘ

Revista DACOROMANIA