Dublu eveniment pe „Aleea Scriitorilor” din Alba Iulia

În ziua de marți 5 noiembrie 2019, membrii ONG-urilor cultural patriotice din Alba Iulia, organizator principal și vârf de lance în astfel de acțiuni fiind Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, președinte ing. Vasile Todor, împreună cu Revista „Dacoromania”, director ec. Ioan Străjan, la care s-au alăturat și alți iubitori de cultură și literatură, au adus cinstire celor doi titani ai literaturii românești, prin depuneri de coroane de flori la busturile acestora situate pe „Aleea Scriitorilor” din parcul Mihai Eminescu, orașul de Jos Alba Iulia.

Evenimentul a debutat cu arborarea unui număr de patru drapele tricolore ce flancau bustul lui scriitorului Mihail Sadoveanu, născut la 6 noiembrie 1880 în loc. Pașcani, atât de bine cunoscut ca povestitor, nuvelist, romancier, publicist, om politic, academician și fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România,

După depunerea coroanei de flori din partea Fundației și a Revistei „Dacoromania”, vorbitorii au făcut aprecieri privind viața și opera celui mai mare romancier român a secolului XX: teolog Rimo Vlonga, aviator Moise Cotuna, prof. Constantin Opincariu,  prof. Victor Făt,  ec. Ioan Străjan.

Preotul Doru Gheaja s-a referit la contribuția lui M. Sadoveanu și a vânătorului și scriitorului Ionel Pop în amplasarea și realizarea Mănăstirei „Sfântului Mucenic Pantelimon” la Oașa. În încheiere  viceprimarul dr. ing. Gabriel Pleșa, prezent din partea Primăriei Alba Iulia, a făcut ample aprecieri la activitatea și opera scriitorului M Sadoveanu, subliniind faptul că trebuie să-l judecăm după opera scrisă și nu după apartenența politică.

Următorul popas, participanții l-au făcut la bustul celui mai prolific poet  român al secolului XX, Adrian Păunescu, situat la doar câțiva metri distanță de cel al lui Mihail Sadoveanu, unde s-a comemorat nouă ani de la momentul când a părăsit această lume.

După momentul depunerii coroanei de flori la bustul de pe „Aleea Scriitorilor”, realizat de artistul prof. Romi Adam, teologul Rimo Vlonga a deschis evenimentul prezentând câteva date biografice, trecând în revistă și activitatea literară-politică-socială a marelui poet contemporan care a fost Adrian Păunescu.

În continuare au luat cuvântul apreciind viața și opera, recitându-i din vasta sa operă următorii participanți: prof. Viorica Medrea, pilot Răzvan-Mircea Iudean, prof. Maria Cioica, prof. Constantin Opincariu, col. (r.) Nicolae Paraschivescu,  prof. Victor Făt, ec. Ioan Bălgrădean.

Ec. Ioan Străjan a subliniat contribuția lui A. Păunescu în mutarea Congresului Spiritualității Românești de la Băile Herculane la Alba Iulia, în timp ce  viceprimarul Gabriel Pleșa a vorbit despre legăturile frățești ale lui A. Păunescu cu românii din Republica Moldova

Preotul Doru Gheaja a vorbit despre multe realizări obținute de Arhiepiscopia Ortodoxă  Română Alba Iulia, la intervențiile poetului, atât de legat de Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț și în relații foarte bune cu IPS Emilian Birdaș. A făcut cunoscut implicarea lui Păunescu în promovarea preoților și a bisericii, având curajul să-l lanseze pe scena „Cenaclului Flacăra” îmbrăcat în reverendă. A amintit că numai de câteva zile a luat parte la dezvelirea în România a celui de al 22-lea bust în orașul grăniceresc Năsăud, la care se adaugă alte busturi în Republica Moldova, majoritatea realizate de artistul plastic prof. Romi Adam. Această abundență de busturi, arată prețuirea de care se bucură opera și omul Adrian Păunescu.

La final preotul Doru Gheaja și viceprimarul Gabriel Pleșa au avut o convorbire telefonică, de la fața locului, cu juniorul Andrei Păunescu, lansându-i invitația de a vizita Alba Iulia.

Dragomir Vlonga

jurist