Sâmbătă 1 februarie 2020, zi de omagiere a marelui pictor român Sava Henția (născut la data de 1 februarie 1848, în satul Sebeșel, comuna Săsciori, jud. Alba), a fost inaugurată  „Luna Sava Henția”, acțiune a Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, promovată  la propunerea Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, preşedinte ing. Vasile Todor şi a Revistei „Dacoromania”, director ec. Ioan Străjan.

Menționăm că la evenimentul care s-a desfăşurat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia au participat mai mulți iubitori de artă plastică vizuală.  Dintre aceștia, o prezență salutară a fost a prefectului Nicolae Albu cu soția și directorul de cabinet ec. Cristi Puie. Au mai fost prezenți  Matei Drâmbărean, directorul Direcției Județene pentru Cultură Alba, membrii Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”: prof. Ioan Bâscă, teolog Rimo Vlonga, col. (r.) Nicolae Paraschivescu coautorul cărții Album Sava Henția, ing. Vasile Todor, Corneliu Atanasiu etc. turiști, alți iubitori de cultură și reprezentanți ai muzeului.

Cuvântul de deschidere a evenimentului a revenit gazdelor, Alexandru Știrban – director adjunct și șef secție restaurare a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și Ioana Ursu, muzeograf, care au vorbit despre viața și opera pictorului Sava Henția, prezentând o parte din picturile aflate în colecția Muzeului Unirii, iar exponatul lunii fiind stabilită  pictura ce reprezintă „Peisaj de pe Valea Prahovei”.

Au mai luat cuvântul prefectul Nicolae Albu, directorul Matei Drâmbărean, prof. Ioan Bâscă, col. (r.) Nicolae Paraschivescu și teolog Rimo Vlonga.

Evenimentul a reprezentat o antecameră a desfățului cultural, o provocare de a-l cunoaște și a-l promova pe Sava Henția, toate acestea la o zi după acțiunea  din 31.01.2020, când s-a evocat și depus coroane de flori, la bustul Sava Henția din Sebeșel concomitent cu lansarea Albumului Sava Henția, autori col. (r.) Nicolea Paraschivescu, ec. Ioan Străjan și prof. dr. Ioana Raica, organizat de Fundație, Revistă și Primăria comunei Săsciori.

Dragomir Vlonga

jurist