Marți 18 februarie 2020, ca preambul la întâmpinarea „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști” (9 martie), la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, a avut loc lansarea cărții, „George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”, opera autorilor istoricii Răzvan-Mihai Neagu și Horațiu Groza.

Manifestarea, mijlocită de Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” prin vicepreședintele acesteia col. (r.) Nicolae Paraschivescu – scriitor, s-a bucurat de o numeroasă participare a iubitorilor de istorie din Alba Iulia, istorici reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii și ai Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, o suită de reprezentanți de la Muzeul de Istorie Turda care au însoțit colegii autori a acestei cărți, membrii ONG-urilor di Alba Iulia și alți simpatizanți.

Evenimentul a fost moderat în calitate de gazdă de prof. Daniela Floroian și a debutat cu salutul de bun venit și urarea de succes rostite de prof. Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Prezentarea cărții a fost făcută de prof. dr. Laura Stanciu și prof. dr. Valeriu Moga, care au apreciat munca autorilor, de a investiga și scoate la lumină adevărul istoric prin biografiile celor trei personaje care fac obiectul cărții și a documentației bogate ce o conține cartea.  Cartea este inspirațională, prezintă evoluția societății din timpul la care se referă, cu bunele și cu relele acelor vremuri. Cartea este o reușită și merită să fie citită și să stea la loc de cinste în bibliotecile noastre. Autorii dedică această carte tuturor celor care  au suferit prigoana regimului comunist și celor care au luptat și căzut în Revoluția din 1989.

În cuvântul lor, cei doi autori au precizat:

  1. Răzvan-Mihai Neagu, istoric a povestit cum s-a realizat legătura între cei doi autori, având ca ideal comun restituirea către societatea românească a istoriei unor evenimente importante. Și-a exprimat nemulțumirea că în fața justiției române, cei care au suferit ororile comuniste, sunt încă niște criminali, întrucât nu au fost reabilitați oficial.
  2. Horațiu Groza, arheolog, Director al Muzeului de Istorie Turda, a evocat aspecte privind participarea împreună cu echipa istoricului Dr. Marius Oprea (președintele Centrului de Investigații a Crimelor Comunismului), la descoperirea și deshumarea unor victime anticomuniste. A mulțumit prof. dr. Gheorghe Anghel prezent la eveniment, pentru șansa de a-și  îmbogății cunoștințele de istorie din documentele și cărțile domniei sale.

Pentru aprecieri și întrebări legate de cartea prezentată, au mai luat cuvântul:  – 1. pensionar Petru Suciu din Turda, fost mecanic pe locomotiva Mocăniței ce circula pe ruta Turda-Câmpeni-Abrud, apropiat al autorilor prin pasiunea față de istorie;  –  2. teolog Rimo Vlonga;  – 3. ec. Ioan Străjan;  –  4. prof. dr. Gheorghe Anghel;  –  5.dr.ing. Gabriel Pleșa;  –  6.prof. Constantin Opincariu;  –  7.  ec. Ioan Bălgrădean etc.

Evenimentul a fost o reușită și s-a încheiat prin obișnuita sesiune de autografe a autorilor pe cărțile care vor îmbogăți bibliotecile participanților la acest act de cultură.

Dragomir Vlonga

jurist