Miercuri 13 martie 2019, în prezența mai multor iubitori de istorie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, a avut loc un eveniment cultural deosebit pentru scriitorilor din tărâmul informațiilor istorice, lansarea a două cărți, avându-l ca autor pe istoricul doctorand Mihai-Octavian Groza, din Sebeș, care este și președintele Despărțământului „Vasile Moga” ASTRA Sebeș. Cele două volume se întitulează: „Marele Război în memorialistica românilor din Sebeș” și „Sebeșul și Marea Unire: Memorii, acte și documente” – Antologie, studii introductive, note și indicii de Mihai-Octavian Groza, Iuliu-Marius Morariu, Gabriela-Margareta Nisipeanu, Claudia Fechete”,  apărute la editura Argonaut.

           Evenimentul s-a bucurat de moderarea competentă a prof. Daniela Floroian-Barb.  Cărțile de față, au apărut în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. 

Istoricul doctorand prof. Nicolae Dumbrăvescu și istoricul doctor Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, au făcut prezentarea de specialitate a celor două volume, apreciind valoarea istorică a acestora, adevărate cărți document pentru istoria Sebeșului și a României, considerate un imbold pentru alți tineri istorici de a valorifica sursele inepuizabile de documente și mărturii istorice, necuprinse încă în paginile unor cărți. Prin cărțile lui, Mihai-Octavian Groza aduce o mare contribuție la prezentarea evenimentelor de la Marea Unire, atât privind pregătirea, cât și evenimentele de după Unire. Volumul despre Unire, conține rezumate în cinci limbi, o bibliografie bogată și poze ce-i mărește valoarea și autenticitatea.

În cuvântul său, autorul Mihai-Octavian Groza, membru al Institutului de Istorie Ecleziastică din Cluj, a menționat că se consideră istoric în devenire, un cercetător, un scormonitor a urmelor de istorie adevărată. Dacă primul volum este volum de autor,  al doilea volum este o culegere de evenimente și documente, cuprinse în cinci texte antologizate a cinci autori, care prezintă frământările unei comunități, cu toate problemele acesteia. Autorul a mulțumit personalului bibliotecii pentru sprijinul și pregătirea acestui eveniment.

Totodată, a fost recunoscător participanților la acest act cultural, celor care au dat importanță evenimentului, printre care: prof. Ioan Bâscă,  Ioan Brad – scriitor,  Dorin Oaidă – scriitor, Ioan Străjan – dir. revista „DACOROMANIA”, col.(r) Nicolae Paraschivescu, Vasile Todor – președintele fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, col (r) Ioan Bălgrădean, ing. Vasile Bogdan – membrii ai fundației și familia Margareta și Emil Suflețel,  prof. Viorica Medrea etc.

A mulțumit de asemenea tuturor celor care au contribuit și l-au ajutat să realizeze aceste cărți.

O parte din cei prezenți s-au bucurat de achiziționarea celor două volume beneficiind de autograful autorului.

Dragomir Vlonga

jurist