Duminică, 5 septembrie 2021, când Biserica creștină face cunoscută „Pilda datornicului nemilostiv”, prin care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată importanța iertării pentru viața pământească și pentru mântuire, membrii Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și ai revistei „Dacoromania”, având în frunte slujitorii Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Lipoveni, pr. Sergiu Pantea actualul paroh și pr. Ștefan Urdă fostul paroh (pensionar), au participat la înfăptuirea unui mare eveniment românesc creștin și patriotic; sfințirea catargului și a Drapelului Tricolor al României, instalat în spatele Monumentului martirilor români din cartierul Lipovenii Bălgradului, uciși în timpul Revoluției Române din Transilvania  1848-1849. 

Evenimentul a avut loc după slujirea Sfintei Liturghii și la el au participat o mulțime de enoriași ce aparțin acestei biserici din Lipoveni, rudenii de ale martirilor, membrii altor ONG-uri cultural-patriotice din Alba Iulia, invitați și alți iubitori de credință, țară și istorie românească.  Au fost prezenți și unii reprezentanți ai instituțiilor publice locale, printre care dr. ing. Gabriel Pleșa – primarul Municipiului Alba Iulia, avocat  Pop Emil – viceprimar, o parte din consilieri etc.

Toate cheltuielile privind confecționarea, montarea, instalarea catargului și procurarea drapelului, au fost suportate de către familia ing. Călin Pleșa, manager la firma proprie  „VIVA” SRL Alba Iulia, cunoscut și ca poet.  Gestul atât de apreciat prin donația făcută în acest caz de către ing. Călin Pleșa, face parte din îndemnurile tatălui  său,  prof. Ioan Pleșa, fondatorul Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României, transmise  urmașilor săi ca un testament, pentru a duce mai departe idealurile nobile ale fundației și revistei Dacoromania, spre cunoașterea reală a istoriei României și în special a  celei din Alba Iulia.

După sfințirea și arborarea drapelului, au spus câteva cuvinte specifice evenimentului următorii participanți la această  adunare de suflet:

  1.  Preoții Ștefan Urdă și Sergiu Pantea, care au precizat că atât crucea de pe turla bisericii și cea de pe monument, alături de drapelul sfințit și arborat, vor sta de veghe credinței ortodoxe, patriotismului sincer și istoriei adevărate ale românilor.
  2. Ing. Vasile Todor, președintele  Fundației ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, a mulțumit domnului Călin Pleșa pentru actul patriotic și de aleasă omenie, astfel încât acum drapelul va flutura lângă monumentul martirilor locali întărind sacrificiul înaintașilor noștri pentru a ține țara unită și întreagă.
  3. Ec. Ioan Străjan, președinte de onoare și fondator a fundației și director al Revistei „Dacoromania”, a apreciat mult înțelegerea și sprijinul de care au dat dovadă preoții parohi, sponsorii și enoriașii acestei parohii din Lipoveni, în realizarea Monumentului martirilor români din cartierul Lipovenii Bălgradului, uciși în timpul Revoluției Române din Tranilvania 1848-1849, dezvelit și sfințit duminică 12 iulie 2009, la 160 de ani de la monstruoasele crime săvârșite de insurgenții unguri  asupra cetățenilor civili nevinovați, din cartierul Lipoveni, în memoria cărora fundația an de an, organizează la monument parastase de pomenire. Cât ghemul vieții îi va permite va fi mereu în fruntea tuturor acțiunilor care promovează românismul adevărat.
  4. Teolog Rimo Vlonga arată că abia acuma, când martirii au la cap crucea simbol al credinței strămoșești pentru care s-au jertfit și drapelul tricolor al României, simbolul și semnul distinct al Statului Român, se simt respectați cu adevărat. Drapelul înălțat cu această ocazie, este simbolul care va atrage atenția trecătorilor, pentru a face o pioasă plecăciune cu gândul la sacrificiile martirilor.
  5. Prof. Constantin-Aurel Opincariu a subliniat că, în timp ce imnurile României cântate de-a lungul anilor, prin care se aducea cinstire Drapelului și culorilor acestuia, s-au tot schimbat, tricolorul este unul, el ne unește, ne dă încredere în identitatea noastră ca români și trebuie să-l prețuim ca pe un frate la orice eveniment al țării.
  6. Primarul Gabriel Pleșa a apreciat gestul civic de generozitate al fratelui său Călin Pleșa, declarând că va ține aproape de Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și Revista „Dacoromânia”, în toate acțiunile și proiectele, atât ca primar, cât și în calitate de urmaș al fondatorului acestui ONG și a revistei. Mulțumește reprezentanților fundației și a revistei, pentru multiplele inițiative și realizări în folosul istoriei țării și a municipiului Alba Iulia,  participanților și preoților care sunt alături de faptele bune ale oamenilor de bine.

Dragomir Vlonga

jurist