La fiecare apariție a unui nou număr al revistei „DACOROMANIA” (director ec. Ioan Străjan), este o mare sărbătoare pentru cititori, dar și pentru colaboratorii revistei și ai membrilor Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” (președinte ing. Vasile Todor).

Revista, intrată în cel de-al 21 an de existență, se apleacă asupra temelor de istorie, în multe cazuri istoria inedită a României, cu prioritate pe evenimentele petrecute în Transilvania și județul Alba.

Colaboratorii acestei apreciate reviste, susținută financiar de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, precum și de o parte din sponsori privați, sunt specialiști de înaltă clasă din domenii diferite, publicând articole de mare valoare istorică și științifică, făcând revista din ce în ce mai atrăgătoare și mai citită.

Numărul 99, apărut la începutul lunii noiembrie 2020, tipărit în condiții de foarte bună calitate și promptitudine la Tipografia „Unirea Pres” Alba Iulia, director Călin Ciul,  și cu deosebitul concurs al regretatului director editorial al ziarului UNIREA, prof. Gheorghe Ciul, a fost distribuit până la această dată cu mijlocirea serviciului poștal, la colaboratorii și cititorii români fideli de pe toate meridianele lumii, ai celor din instituțiile publice ale statului din țară și județul Alba, ai membrilor ONG-urilor cultural-patriotice și ai altor categorii de cititori și simpatizanți.

Răsfoind revista, constatăm că începe cu prima copertă ce reprezintă o Icoană „Constantin Brâncoveanu cu fiii și Ianache Văcărescu”, apoi, în completarea imaginii, vine directorul revistei ec. Ioan Străjan cu bogatul articol întitulat „Domnitorul Țării Românești Constantin Brâncoveanu și Mitropolia Bălgradului (Alba Iulia) și Arhiepiscopia Țării Ardealului”, urmat de un alt articol întitulat „Istoria Egretei Brâncovenilor” (extras din cartea regretatului Olimpian Ungherea ”Egreta Brâncovenilor”, apărută la Editura „Scrisul Românesc”, 1986.

Urmează articolul: „Diktatul de la Viena și bătălia pentru Transilvania” sub semnătura regretatului istoric și ziarist prof. Gheorghe Ciul. Aflându-ne în perioada fierbinte prilejuită de cei 80 de ani de la odiosului Dictat de la Viena, avocatul  Cătăniciu Cozmin – Dragoș, semnează articolul: „80 de ani de la Dictatul de la Viena, 80 de ani de la cea mai neagră pagină din istoria noastră”.

Redacția revistei publică documente ecou la Dictat „În pagini, istoria revine – Târgu Mureș, 2 septembrie 1940” și „În pagini, istoria revine – Cluj – Napoca, 4 octombrie 1940”, urmat de articolele „Extras din cuvântarea Generalului Ion Antonescu de la Alba Iulia  la 1 Decembrie 1940” și „Destinul românilor din actuala regiune Cernăuți la 28 iunie 1940”, ultimul semnat de istoricul Petru Grior.

Cunoscutul și îndrăgitul medic, dr. Mircea Frențiu, își pune semnătura pe articolul „O nouă armă a globalismului, marxismul cultural”.

Un alt medic,  dr. Zeno Millea, semnează articolul: „Țara nimănui – raiul semidoctului”.

Articolul „În fiecare an pe 29 iulie românii sărbătoresc Ziua Imnului Național” este rodul comun a juristului-teolog Dragomir Vlonga și al prof.  Victor Făt.

Juristul Dragomir Vlonga mai semnează și articolele: „La Alba Iulia – manifestări prilejuite de Ziua Limbii Române”, „Scriitorul Ion Lăncrănjan omagiat la 92 de ani de la naștere”, precum și articolul „La Alba Iulia poetul George Coșbuc a fost omagiat la 154 de ani de la naștere”.

În paginile POESIS, sunt publicate poezii aparținând poeților: Alexei Mateevici, Grigore Vieru, regretatei prof. Georgeta Ciobotă, ing. Vasile Ianițchi, Constantin Mândruță,  Vasile Pop-Mădărășeni,  prof. Victor Făt, Octavian Goga, Mircea Dorin Istrate și Vasile Pop.

Articolul „31 August Ziua Limbii Române” poartă semnătura col.(r) Silviu Sinea.

Prof. Maria Cioica, președintele Despărțământului ASTRA „Eugen Hulea” Alba Iulia, publică articolul: „Ioan Teculescu, cel mai longeviv președinte al despărțământului „ASTRA” Alba Iulia”.

Articolul de mare interes „Pr. Ioan Truță  1895-1954” poartă semnătura prof. Vasile Iuga de Săliște.

Ziarista Anca Dinică ne  propune spre lectură articolul „S-a stins un artist – Eugen Cioancă (1937-2020)”.

Articolul „Dr. Ioan Ranca, din Aiud la Paris și în elita arhiviștilor români” ne este propus de Mircea Gheborean și Sanda Nichita.

Dir. Dumitru Ioncica ne pune la îndemână articolul „Sindromul Decebal. De ce îl omorâm pe Iordanes?”.

Prin articolul său, prof. univ. dr. ing. Viorel Ungureanu din Bacău, ne informează despre „Edificii și așezări ale geto-dacilor din tăblițele de la Sinaia”.

O altă provocare ne-o face Ioan Costea prin articolul „Valahii negri din estul și nordul Europei”. 

În paginile revistei mai regăsim fotografii cu membrii ONG-urilor și alți participanți la diverse manifestări și festivități ce au avut loc în perioada acestui an, la obiective de interes cultural și istoric, precum și pagini privind colaborări publicistice, prezentând noile apariții editoriale.

După cuprins și enunțarea colaboratorilor, susținătorilor și sponsorilor revistei înscriși pe coperta trei, revista își încheie numărul cu imaginea unei sculpturi neobișnuite, reprezentând  „Dubla statuie a lui Mefistofele și Margarita”.

Revista nr. 99, se încheie lăsând drum liber numărului 100 al revistei omagiale, ce sperăm să fie editată până la finele anului 2020, dăruindu-ne la sfârșit și început de an alături de sărbătorile religioase încă o mare sărbătoare și bucurie.

Dragomir Vlonga

jurist