În ziua de miercuri 26 octombrie 2022, la inițiativa Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și integritatea României”, președinte ing. Vasile Todor, a Revistei „Dacoromania” membrilor acestor inițiatori, întâmpinați de primarul orașului Zlatna, ing. Silviu Ponoran, au adus un meritat omagiu pictorului Sava Albescu la 139 de ani de la naștere (n. 26. 10. 1883 la Boița jud. Sibiu – d. 27. 12. 1957 la Feneș, unde-și are mormântul).

Picturile și casa în care a trăit și i-a fost atelierul de pictură, de la căsătorie până la sfârșitul vieții, se află în proprietatea unor rude, ele nu sunt accesibile vizitatorilor, iar în momentul acestei acțiuni cultural-patriotice nu se găseau acasă. Astfel, momentul s-a consumat în fața porții de la intrarea în curte, unde primarul și cei prezenți au evocat momente din viața și opera marelui pictor. Domnul Ioan Străjan a avut inspirația de a veni la eveniment cu mai multe copii ale unor tablouri realizate de Sava Albescu. La mormântul pictorului i-a fost depusă o coroană de flori din partea ONG-ului.

Momentul nu a fost considerat un eșec, el poate reprezenta un pas spre a-l pune în valoarea meritată a acestui mare artist plastic ce face parte nu numai din patrimoniul local sau județean, el se înscrie în tabloul celor mai valoroși pictori români. Astfel de talente ca Sava Albescu nu se nasc în fiecare zi și nu în fiecare loc, de aceea este necesar a găsi soluții încât opera sa să fie accesibilă publicului spre vizitare, având atât valoare artistică, istorică dar și turistică.

După cum îi cunoaștem ca oameni de inițiativă, atât ing. Ion Dumitrel – Președintele Consiliului Județean Alba, cât și ing. Silviu Ponoran – Primarul Orașului Zlatna, sperăm că vor găsi cea mai bună soluție de a-l scoate din anonimat pe marele pictor al zonei, Sava Albescu de la Feneș.

Dragomir Vlonga

jurist