MOTTO:   „Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră” 

   (Mihai Eminescu)   

„Trăiască frumoasa și cumintea  limbă românească!”

(I.L. Caragiale)

În ziua de 31 august 2021, la apelul lansat de Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” – președinte ing. Vasile Todor și a Revistei „Dacoromania” – director ec. Ioan Străjan, membrii mai multor ONG-uri cultural-patriotice din Alba Iulia și alți iubitori a limbii române și a României, s-au adunat în jurul bustului lui Mihai Eminescu situat  pe Aleea Scriitorilor din parcul ce-i poartă numele, Alba Iulia, de lângă Casa de Cultură a Studenților, pentru a sărbători  Ziua Limbii Române.  La bust s-au arborat mai multe drapele tricolore și s-au depus coroane și jerbe de flori.

O parte dintre participanți au luat cuvântul, vorbind despre importanța și istoricul limbii române în dezvoltarea românismului, în identitatea și unitatea poporului român, citind și recitând versuri prin care poeții români au cinstit și slăvit limba română.

Dintre vorbitori pot fi evidențiați: 

– ing. Vasile Todor care, pe lângă elogiile aduse limbii române, a făcut constatarea că la această manifestare lipsesc, nefiresc, reprezentanții instituțiilor publice și de cultură locale;

– ec. Ioan Străjan a transmis salutul prietenului nostru din Basarabia, Vasile Șoimaru, deputat și profesor universitar, un apropiat al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Șoimaru a precizat că sărbătorește Ziua Limbii Române la Biblioteca ”Transilvania” din Chișinău, ce a împlinit 30 de ani de existență, în acest an, iar apoi se va deplasa la Biblioteca ”Alba Iulia” din același oraș, cu 24 de ani de ființare.

Ioan Străjan a amintit de contribuția fundației și a revistei care au pus umărul la  înființarea Bibliotecii „Alba Iulia” din Chișinău, punând la dispoziție un bogat fond de carte în limba română spre a potoli dar și a incita setea de românism în rândurile fraților de peste Prut;

– teologul Rimo Vlonga a precizat că, cu ocazia Zilei Limbii Române, sunt organizate activități online de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia și lansarea a două cărți a omului de cultură Ioan Bâscă.

Legat de manifestările sărace prilejuite de Ziua Limbii Române, vorbitorul a relatat o discuție avută, în timp ce se deplasa la acest eveniment, cu prof. Aurora Marcu, trăitoare în Spania o perioadă de câțiva ani, despre care aceasta spunea: „ În Spania am participat în mai mulți ani la sărbătoarea Limbii Spaniole, anual și oficial începând cu anul 2010, pe data de 23 aprilie, dată la care în anul 1616, a murit marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Aici erau organizate ample manifestări, cu o săptămână înainte și una după, toate televiziunile, posturile de radio și presa scrisă vorbeau doar despre acest eveniment.”. Dacă comparăm cu acțiunile noastre timide ne dă de gândit și trebuie să ne schimbăm atitudinea față de acest fagure de miere, limba română, limba oficială a României.

În continuare s-au recitat și citit versuri aparținând mai multor poeți români pentru a întări prețuirea față de limba română, limba maternă a românilor:

– col. (r.) Ioan Brad, scriitor, a subliniat rolul ASTRA  în dezvoltarea limbii române atât în România cât și în țările unde există comunități românești, amintind și de manifestările în domeniu organizate și desfășurate în zona Blajului sub egida ASTREI Blaj; 

– prof. Maria Cioica, președinta  despărțământului ASTRA „Eugen Hulea” Alba Iulia, a recitat versuri eminesciene și a vorbit despre preocupările ASTREI pentru salvarea și dezvoltarea limbii române în Republica Moldova.   

Au mai vorbit elogios referitor la limba română și au recitat versuri pe această temă:  col. (r.)  Constantin Gomboș – istoric,  Dorin Oaidă – scriitor, Ioan Jelea,  Ion Țuie,  aviator Moise Cotuna, ec. Ioan Bălgrădean, prof. Constantin-Aurel Opincariu,  jr. Claudiu Dărămuș care a spus că: „ scopul unei sărbători a limbii oficiale este de a spori atenția acordată  istoriei și culturii poporului pe care îl slujește”. Au mai fost și alți vorbitori și recitatori cărora organizatorul, fundația, le mulțumește pentru participare.

Trăiască și înflorească în pace LIMBA ROMÂNĂ!

Dragomir Vlonga

jurist