76 de ani de la naștere, rugăciune, cântec, poezie și depuneri de flori și coroane de flori

Sâmbătă 20 iulie 2019 orele 10,00, albaiulienii iubitori de literatură, s-au adunat în semn de cinstire în jurul bustului poetului Adrian Păunescu, situat  în cea mai sacră zonă „Aleea Scriitorilor” din parcul Mihai Eminescu  Alba Iulia, pentru a marca  în cel mai frumos mod și dragoste trecerea celor 76 de ani de la nașterea sa.

Prezența numerică nu a fost pe măsura așteptărilor, probabil din cauză că acțiunea s-a suprapus cu alte evenimente, fiind sărbătoarea Sfântului și Slăvitului Proroc ILIE Tesviteanu și credincioșii aflându-se la biserică la Sf. Liturghie, iar o parte au participat la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Unii dintre participanți la eveniment și-au pus pe bună dreptate întrebarea: Oare în acest oraș nu mai sunt tineri, elevi, studenți sau scriitori și poeți locali (categorie de „iubitori de literatură” ce nu se găseau printre participanți)? Oare numai atâta merită poetul Adrian Păunescu?

Trecând cu îngăduința cuvenită peste acest OF, evenimentul  s-a desfășurat în limitele normalului, începând cu rugăciuni și binecuvântarea părintelui preot Doru Gheaja.  A urmat depunerea de coroane din partea Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitate și Integritatea României” – președinte ing. Vasile Todor și din partea revistei „Dacoromânia” – director ec. Ioan Străjan și buchete de flori din partea pensionarelor Lucia Mocanu, Victoria Barna, Maria Roșca și Maria Haneș. Mai mulți participanți au luat cuvântul evocând momente importante din viața și activitatea poetului, dintre care:  Pr. Doru Gheaja,  amintind despre relațiile bune dintre IPS  Emilian Birdaș, care cu ajutorul lui Păunescu a salvat de la demolare o biserică din Miercurea Ciuc, a mijlocit procurarea de hârtie specială pentru tipărirea de calendare și Sfinte Scripturi, s-a reușit dezvoltarea complexului monahal de la Râmeț, dar cel mai important, s-a realizat salvarea zonei Munților Apuseni de cooperativizarea agriculturii prin înființarea de „tovărășii”. Aceste implicări și merite trebuie cunoscute de populația din județul Alba și nu numai.  Au mai luat cuvântul prezentând noi informații din activitatea poetului și recitând din opera sa, prof. Victor Făt, ec. Ioan Străjan, Căbulea Vasile, col. (r.) Nicolae Paraschivescu, Maria Roșca, Dionisie Heljoni, Emil Sântimbrean, tipograful Laie Lăncrănjan, planorist Moise Cotuna,  Ilie Dionisie, Rimo Vlonga,  Claudiu Dărămuș, Ștefan Tătulescu etc. majoritatea membrii ai fundației amintite mai sus. Evenimentul s-a încheiat în cel mai frumos și emoționant mod, având o convorbire telefonică între fiul poetului Andrei Păunescu cu pr. Doru Gheaja și cu ec. Ioan Străjan, urmat de un moment muzical în interpretarea de către pr. Doru Gheaja și susținut de toți participanții a cântecului pe versurile lui Adrian Păunescu „TU ARDEAL”, colindul Apusenilor, un adevărat imn.

Dragomir Vlonga

jurist