Motto: „ Viața nu înseamnă a trăi a ști pentru ce trăiești”

Duminică, 5 iunie 2022,  membrii ONG-urilor  cultural – patriotice din Alba Iulia, în frunte cu Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, președinte ing. Vasile Todor, și Revista „DACOROMANIA”, director ec. Ioan Străjan, au organizat și participat la manifestările ce au marcat 151 de ani de la  nașterea celui mai mare cărturar român, Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg,  poet, enciclopedist, memorialist, om politic, ministru, cel de al 34 -lea prim-ministru, parlamentar, prof. universitar și academician (n. 5 iunie 1871 la Botoșani – d. asasinat prin împușcare de reprezentanții  Gărzii de Fier în ziua de 27 noiembrie 1940 la Strejnic – Prahova, la 69 ani, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din București).

Manifestările au avut loc la bustul lui N. Iorga de pe „Aleea Scriitorilor” din parcul M. Eminescu Alba Iulia, străjuit de drapele tricolore. Dintre cei prezenți au depus coroane de flori la bust, pe lângă organizatorii menționați, reprezentanții Primăriei Alba Iulia și ai Consiliului Județean Alba prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia.

Manifestările au continuat cu evocarea vieții și activității lui Nicolae Iorga, la care și-au adus contribuția prin cuvântul lor următorii participanți: 1).  Ing. Vasile Todor, care a deschis și condus aceste festivități. prezentând multe date biografice.  2). Scriitorul Ion Mărgineanu, a afirmat că N. Iorga a fost și rămâne o  țară a planetei Pământ, țară care se numește România. A fost o planetă a înțelepciunii și culturii românești și universale. A fost un geniu, o universitate, o enciclopedie. 3).  col (retr.) Nicolae Panduru s-a referit la importanța operei istorice și literare în formarea culturii românești. 4). Aviatorul pensionar Moise Cotuna a recitat poezia populară culeasă de Nicolae Iorga, întitulată „Roaba și lopata”. 5). Teologul Rimo Vlonga a vorbit despre precocitatea marelui cărturar și despre prolificitatea scrierilor sale. Astfel, în cei 69 de ani de viață a reușit să învețe 17 limbi străine, a scris și publicat  1003 cărți, 12.755 articole și 4.963 recenzii, activitate record care nu a fost atinsă sau doborâtă de nimeni până la această dată.  6). Veteranul ONG-urilor și Cetățeanul de Onoare al Municipiului Alba Iulia, ec. Ioan Străjan s-a referit la bogata înțelepciune adunată în maximele și cugetările publicate de N. Iorga, de înțelepciunea cu care-și pregătea și ținea discursurile în Parlament și în Guvernul României, constituind adevărată școală de cultură politică și patriotică. 

Dragomir Vlonga

jurist