În ziua de 9 mai 2021, după participarea la ceremonialul militar și religios, depuneri de coroane, defilarea militară, ce au avut loc la Cimitirul Eroilor, marcând cele trei mari și însemnate evenimente istorice: Ziua Independenței de Stat a României proclamată în 1877, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de al -II-lea Război Mondial, în 1945 și capitularea Germaniei hitleriste, precum și Ziua Uniunii Europene, înființate în 1950, membrii Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, președinte ing. Vasile Todor și a Revistei „Dacoromania”, director ec. Ioan Străjan, au fost prezenți la bustul poetului și filozofului Lucian Blaga, ce străjuiește parcul orașului de jos al Alba Iuliei, pentru a marca 126 de ani de la naștere și 60 de ani de la moartea acestuia (n. 9 mai 1895 – d. 6 mai 1961).

Participanții și Consiliul Județean Alba, prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, au depus coroane și flori la bust și au arborat drapele tricolore.

În cadrul momentului de omagiere și comemorare, o parte dintre participanți au evocat momente din viața, activitatea și opera marelui filozof și poet Lucian Blaga. Printre vorbitori, recitatori și cititori din opera poetului îi amintim pe:

1). Poetul Ioan Mărginean care a precizat că Alba Iulia este datoare să se implice mai mult în privința istoriei și culturii românești. Întâlnirile ce au loc la busturile personalităților din Alba Iulia sunt fructe a literaturii, culturii și istoriei românești. Sunt puțini cărora le pasă și participă la astfel de evenimente sub cupola unor mari personalități naționale cu recunoaștere internațională. Participarea la astfel de evenimente este un pas în față făcut pentru apărarea românismului.

Lucian Blaga este o stea călăuzitoare, ce îndeamnă spiritul românesc să-și conducă pașii pe cărarea bătătorită de Mihai Eminescu și alți înaintași de mare valoare. Festivalul Lucian Blaga continuă în această lună, la care s-a înregistrat cea mai mare participare cu creații proprii, din cele 40 de ediții de la înființare. Pentru țară și pentru județul Alba a fost o mare binecuvântare existența lui Lucian Blaga.;

2). Juristul Nicolae Iordache, participant la prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, membru al juriului alături de Ioan Mărginean, a prezentat câteva momente de la acest eveniment, amintind și câțiva participanți de renume la acel eveniment printre care: filozoful Constantin Noica care a ținut un amplu discurs pe o durată de trei ore, timp în care nu se auzea nici respirația celor prezenți, atât de captivant a fost, apoi scriitorii și poeții  Ion Horea, Ion Mircea, Ioan Mărginean și alte personalități.;

3). Ec. Ioan Străjan a prezentat rolul muzeului din satul Căpâlna. jud. Alba, pentru manuscrisele păstrate ale lui Lucian Blaga, subliniind și rolul pe care-l are Revista „Dacoromania” pentru răspândirea operei lui Blaga.

În continuare au citit și recitat din opera marelui poet  ing. Vasile Todor, teolog  Rimo Vlonga, prof. Maria Cioica (ASTRA),  prof. Constantin-Aurel Opincariu, poet Bianca Băla,  aviator Moise Cotuna, coloneii în rezervă  Ioan Galdea și Dorin Oaidă, juriștii Vasile Câmpean și Claudiu Dărămuș, Atanasiu Corneliu, Victoria Barna și Ana Filipaș.

          Acțiunea a constituit un deosebit semn de respect pentru Lucian Blaga și opera sa, desfășurându-se cu maximă responsabilitate față de măsurile impuse de Guvernul României privitor la stoparea răspândirii pandemiei Covid -19.

     DRAGOMIR  VLONGA