În Galtiu s-a amplasat o placă comemorativă pe casa din curtea unde s-a născut fotograful Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, SAMOILĂ MÂRZA

În după masa zilei de duminică 11 noiembrie 2018, în Galtiu, comuna Sântimbru, locul nașterii fotografului Samoilă Mârza, după parastasul de pomenire în memoria acestuia, oficiat de un sobor de 5 preoți greco-catolici și nici un preot ortodox, s-a amplasat, dezvelit și sfințit o placă comemorativă din marmură albă cu scris auriu și cu poză, în semn de omagiu și veșnică amintire a fotografului Unirii, Samoilă Mârza. Toate cele legate de eveniment, inițiativa, organizarea și realizarea acestui gest înălțător de recunoștință s-a făcut pe cheltuiala membrilor familiei în special a nepoatei Maria-Ionela Mârza și a fiicelor acesteia din străinătate.

La eveniment au participat ca invitați, alături de foarte mulți localnici și clerici, prefectul jud. Alba Dănuț – Emil Hălălai, din partea Primăriei Alba Iulia – viceprimarul Gabriel Pleșa, primarul orașului Teiuș – Mirel Hălălai, primarul comunei gazdă, Sântimbru – Ioan-Iancu Popa, din partea fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, Vasile Todor președinte însoțit de membrii prof. Georgeta Ciobotă, Adi Moldovan, Rimo Vlonga, Claudiu Dărămuș, iar din partea revistei „DACOROMANIA” ec. Ioan Străjan – director, și alte multe personalități din diverse domenii.

Surpriza momentului a constituit-o participarea a doi reprezentanți din partea Muzeului Unirii din Alba Iulia, unul îmbrăcat în uniforma militară din perioada actului Unirii, purtând drapelul din aceea perioadă, iar celălalt, sociologul Rareș Diodiu, care are înfățișarea asemănătoare cu a lui Samoilă Mârza, a fost îmbrăcat la fel ca acesta, având ca recuzită bicicletă și aparat foto, din acele timpuri și interpretând, magistral, rolul fotografului Unirii.
În cadrul evenimentului, prin scurte discursuri rostite de către cei prezenți au fost scoase în evidență personalitatea istorică de care se bucură fotograful Samoilă Mârza. Au luat cuvântul, Gabriel Pleșa, Dănuț-Emil Hălălai, Ioan-Iancu Popa, Mirel Hălălai, precum și Ioan Străjan cel din urmă cunoscându-l personal pe Samoilă Mârza despre care a scris mai multe articole în revista DACOROMÂNIA. Fără imaginile foto, realizate și lăsate urmașilor de Samoilă Mârza, istoria României era incompletă, interpretată tendențios și confuz.
Prin trăirile noastre să-i ducem mai departe memoria lui Samoilă Mârza, peste veacuri, să nu ne aducem aminte de el doar la 1 Decembrie „Ziua Națională a României”, să-i mai cercetăm mormântul proaspăt renovat din cimitirul Corona Alba Iulia, bustul și placa memorială din localitatea Galtiu, aprinzându-i o lumânare și punându-i o floare. Eternă să-i fie amintirea lui!

Dragomir Vlonga

jurist