Asociaţiunea  Transilvanǎ  pentru  Literatura românǎ și Cultura poporului român – Despărțământul Astra ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, Arhiepiscopia  Ortodoxă  Alba Iulia,  Protopopiatul  Ortodox  Alba  Iulia  și  Primăria Municipiului Alba Iulia, au onoarea de a  vă invita să participați la dezvelirea bustului  celui  mai longeviv președinte al ASTREI albaiuliene, Protopop Ioan Teculescu (1.11.1865 – 16.07.1932), cât și la lansarea cărții ,,Ioan Teculescu și  România  în  viziunea românilor și francezilor”.

Recent, s-au împlinit 154 ani de la nașterea fostului episcopul militar Ioan Teculescu la 1 noiembrie 1865, în localitatea Voinești – jud. Covasna într-o familie cu zece copii.

Școala primară confesională o urmează în satul natal, apoi liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. După obținerea bacalaureatului își continuă studiile la Institutul Teologic- Pedagogic „Andreian” din Sibiu.

În perioada studenției publică poezii populare și proprii la ziarele și revistele sibiene ale vremii. Între 1888-1891 lucrează ca învățător în localitatea Râșnov jud. Brașov și se căsătorește cu Eliza, fiica preotului Iosif Comănescu din Codlea.

Este hirotonit preot al parohiei din Râșnov, pe care o păstorește timp de zece ani.

 În perioada 1901-1923 deține demnitatea de protopop al Protopopiatului Alba Iulia fiind investit de mitropolitul Ioan Mețianu și este cunoscut ca cel mai activ dintre toți protopopii Mitropoliei Ardealului.

Devine membru al ASTREI – Despărțământul Alba Iulia, unde vreme de 20 de ani (1902-1923) a fost președinte, revigorând activitatea organizației.

La data de 1 aprilie 1923, a fost investit în fruntea primei Episcopii a Armatei Române, cu sediul în Alba Iulia, primind numele de Justinian Teculescu, demnitate în care  va păstori doar 18 luni (aprilie 1923- decembrie 1924).

Prin numirea  Episcopului Nectarie Cotlariciuc  ca Mitropolit al Bucovinei, rămâne vacantă Episcopia Cetatea Albă-Ismail din sudul Basarabiei, unde este numit ca episcop Justinian Teculescu, în decembrie 1924, păstorind până la sfârșitul vieții, care s-a întâmplat la sanatoriul din Brașov în ziua de 16 iulie 1932 la vârsta de numai 67 de ani.

A fost înmormântat lângă părinți în cimitirul localității de naștere Voinești jud. Covasna.

Ca învățător, preot, protopop, arhiereu și președinte ASTRA s-a preocupat de organizarea sistemică a activităților culturale și a celor administrativ-funcționale, prin organizarea prelegerilor pentru popor, a conferințelor pentru intelectuali, a bibliotecilor pentru popor în comunele aflate în arondarea sa.

În 1918, anul Marii Uniri, a activat în cadrul Consiliului Național Român din Alba Iulia, pregătind organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

Fiind primul Episcop al Armatei Române, a întocmit Regulamentul de funcționare a clerului militar, a organizat și prezidat examene pentru recrutarea preoților militari și a pus bazele organizării noii instituții: Episcopia Armatei Române.

S-a făcut remarcat prin lupta împotriva maghiarizării românilor, iar activitatea sa pe toate planurile, religios, cultural,  social, școlar și național, constituie o emblemă vie a românismului în comitatul Albei.

 

Gabriel GRIGORAȘ

Col. (r), Revista DACOROMANIA