Duminică 27 noiembrie 2022, un mare număr de iubitori de literatură, s-au adunat în jurul bustului  scriitorului Liviu Rebreanu flancat de drapele tricolore, bust ce se află pe Aleea Scriitorilor din parcul Mihai Eminescu din Alba Iulia, pentru a aduce un omagiu meritat celor 137 de ani ce au trecut de la nașterea scriitorului Liviu Rebreanu, care, prin opera sa monumentală  lăsată zestre poporului român, ne-a îmbogățit limba ce o vorbim și sentimentele de patriotism românesc.

La evenimentul organizat de Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a Revistei „Dacoromania”, pe lângă membrii acestora, au mai participat un mare și fidel număr de pensionari activi de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia, membrii celorlalte ONG-uri cultural-patriotice din Alba Iulia, la care s-au adăugat alți cetățeni iubitori de cultură și, nu în ultimul rând, primarul Gabriel Pleșa.

Momentul a început prin depunerea de coroane și buchete de flori din partea Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia, Fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și a Revistei „Dacoromania”, a Consiliului Județean și Bibliotecii Județene Alba și multe flori din partea celorlalți participanți.

Din partea celor prezenți au luat cuvântul pentru a evoca viața și activitatea scriitorului, ing. Vasile Todor, ec. Ioan Străjan, Teolog Rimo Vlonga, col.(r.) Nicolae Panduru, col.(retr.) Dorin Oaidă scriitor, Eva Făgețan, prof. Viorica Medrea, primarul Gabriel Pleșa, col. (retr.) Ioan Brad scriitor, Maria Ionescu de la Crăciunelul de Jos, ec. Ioan Bălgrădean, Victoria Barna, Mariana Ciurea etc.

Manifestarea care face parte din activitățile curente ale ONG-urilor se înscrie în salba de manifestări cultural-patriotice dedicate zilei de 1 Decembrie „Ziua Națională a României”.

Dragomir Vlonga

jurist/ teolog