Centenarul Marii Uniri. Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Aniversarea Centenarului Marii Uniri reprezintă omagierea celui mai important moment al istoriei moderne a României, respectiv desăvârșirea statului național în 1918, prin unirea provinciilor românești aflate sub stăpânire străină: Basarabia, Bucovina și Transilvania cu patria mamă.
Consiliul Național Român, în calitate de reprezentant al poporului român din Transilvania a decis ca poporul, prin vot universal, să-și aleagă delegații și să se întrunească în Alba Iulia, la data de 1 Decembrie 1918, într-o Mare Adunare Națională reprezentativă, pentru a hotărâ unirea cu țara, astfel încât, acest eveniment să nu poată fi contestat de nimeni și niciodată.
În acest sens, au fost stabilite prin instrucțiuni alegerea a 1228 de delegați, reprezentând toate categoriile sociale ale poporului român din Transilvania: bisericile românești și toate asociațiile, societățile, reuniunile, gărzile naționale, partidele politice, presa etc.
Din analiza “Credenționalelor”, ce se află în colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (6 volume) reiese că, la 1 decembrie 1918, în sala mare a Casinei Militare, azi Sala Unirii, au fost prezenți peste 1600 de delegați.
Delegații poporul român care s-au întrunit în capitala lui Mihai Viteazul au constituit un prim parlament al Transilvaniei cu un profund caracter național și democratic: 364 delegați au fost țărani, (economi), 321 preoți, 231 învățători și profesori, 188 advocați, 81 muncitori și meseriași, 59 funcționari, 36 femei, 34 studenți, 31 medici și farmaciști, 29 comercianți, 27 ofițeri, 32 membri ai gărzilor naționale, 20 proprietari, 15 ziariști și 14 ingineri.
Între aleșii națiunii au fost prezenți la Alba Iulia personalitățile marcante ale românilor transilvăneni. În primul rând erau prezenți membrii Consiliului Național Român Central: Teodor Mihali, Alexandru Vaida-Voievod, Ștefan Cicio Pop, Aurel Vlad și Aurel Lazăr, cărora li sau alăturat Iuliu Maniu, reprezentanții Partidului Național Român, apoi Ioan Fluieraș, Iosif Jumanca, Enea Grapini, Baziliu Surdu, Tiron Albani și Iosif Renoiu, reprezentanții Partidului Social Democratic Român.
Marea Adunare Națională s-a desfășurat într-o ordine exemplară în ziua de 1 decembrie 1918, fiind prezenți peste 100.000 mii de participanți, protejați de cca. 3000 de gardiști înarmați, dispuși pe 3 aliniamente în jurul cetății orașului și în satele apropiate. Moțiunea Unirii Transilvaniei cu România prezentată de Vasile Goldiș a fost votată în unanimitate de delegați și explicată poporului de pe cele 4 tribune situate pe Câmpul lui Horea.
S-a ales un Consiliu Dirigent care să conducă Transilvania până la unirea definitivă și o delegație formată din episcopii Miron Cristea și Emil Hossu, politicienii Vasile Goldiș, Alexandru Vaida-Voievod și Caius Brediceanu, cu misiunea de a prezenta actul unirii regelui Ferdinand I.
Întâmpinată cu un uriaș entuziasm de populația Bucureștiului și purtată în triumf la Palatul regal, delegația românilor din Transilvania a fost primită de rege și de primul ministru al României, I.I.C. Brătianu, care a declarat cu această ocazie “vă așteptăm de o mie de ani și ați venit să nu ne despărțim niciodată”.
Preluat din Revista DACOROMANIA, nr.87 – ”Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918, organ reprezentativ și democratic al poporului român din Transilvania”