În primul rând m-am adresat doamnei arheolog Daniela Marcu Istrate, autoarea studiului pe baza căruia, cu permisiunea domniei sale, am făcut sinteza de mai sus.

Domnia sa a confirmat valoarea unică în această parte a Europei a unei biserici universale de secol X, de formă atipică, unicat, care nu există nicăieri în altă parte. De asemenea, mi-a explicat de ce ruinele trebuiau acoperite în 2011, deoarece erau în curs lucrări de restaurare în Cetate și ruinele nu puteau rămâne descoperite, s-ar fi distrus în doi ani.

Cercetarea, în opinia doamnei arheolog, ar trebui continuată și finalizată cu rezultate complete și extinsă în exteriorul bisericii, poate și la alte clădiri din jur.

Privind punerea în valoare, doamna Marcu Istrate consideră că ar trebui marcat terenul la fața locului, eventual făcută o simulare sau reconstituire cu nisip ori alte amenajări, pe baza unor studii de arhitectură. S-ar impune promovarea acestui obiectiv la scară europeană și ar fi benefică crearea, în jurul lui, a unui Centru de Cercetare și promovare a culturii bizantine în Transilvania.

Desigur, am contactat și proprietara terenului unde se află situl, respectiv Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, de la care am primit, la întrebările pe care le-am adresat, următorul răspuns semnat de doamna Hegedüs Enikö, istoric de artă, referent de artă sacrală:

„Descoperirea – cu ocazia săpăturilor arheologice desfășurate în 2011 – a unei biserici mai vechi în piațeta din fața catedralei Sfântul Mihail a fost pentru noi toți un eveniment deosebit, asa cum a și fost prezentat la acea vreme la conferințele de presă. Doamna arheolog Daniela Marcu Istrate a prezentat la conferințe științifice și în publicații rezultatele parțiale ale descoperirii. Prelucrarea științifică totală a datelor nu s-a încheiat, cercetarea antropologică a scheletelor descoperite fiind și în prezent în curs de desfășurare la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a primit în 2011 finanțare parțială pentru descoperirea ruinelor bisericii, cheltuielile fiind completate din surse proprii, dar pentru conservarea ruinelor nu au mai existat fonduri. Ruinele nu puteau rămâne descoperite din cauza intemperiilor, astfel încât au fost acoperite în același an în care au fost decoperite, înainte de perioada de iarnă. Doamna arheolog împreună cu echipa sa au documentat starea descoperită. Sperăm că prelucrarea datelor descoperirii arheologice va fi finalizată și publicată cât de curând.

În privința clasării sitului arheologic ca monument istoric, vom putea reveni doar după publicarea rezultatelor finale ale cercetării.

Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia este monument istoric de categoria „A”, restaurarea ei a reprezentat o sarcină deosebită, iar întreținerea ei este obligația noastră permanentă. Totodată avem obligația să protejăm deopotrivă și numeroasele monumente istorice (multe de categoria „A”) aflate în Arhidieceza noastră. La stabilirea priorităților în ce privește restaurarea monumentelor istorice trebuie să favorizăm restaurarea acelor biserici care, pe lângă importanța lor istorică, se află în prezent în folosință liturgică. Primordială pentru noi este asigurarea desfășurării slujbelor pentru enoriașii noștri catolici și totodată asigurarea condițiilor și spațiului liturgic adecvat.”

Andrei Dîrlău

Dr. teol.