În sfârșit, am solicitat și un punct de vedere al Consiliului Județean Alba, de la domnul Dan Popescu, Administratorul județului:

 Care este implicarea Consiliului Județean Alba în ce privește vestigiile Bisericii de secol X?

Suntem, C.J. Alba, în discuții în regim de parteneriat cu Arhidioceza Romano-Catolică, proprietara terenului unde se află aceste importante vestigii, dar și cu Primăria orașului, Arhiepiscopia Ortodoxă și alte instituții, pentru a găsi împreună cea mai bună soluție, agreată de proprietar, pentru a putea realiza un proiect care să răspundă cerințelor și criteriile de finanțare referitoare la proprietate.

Avem un proiect pentru a organiza, în parteneriat cu alte instituții, în toamna acestui an la Alba Iulia, o conferință științifică de bizantinologie. Consiliul Județean are o contribuție semnificativă, buget și logistică. O dorim foarte serioasă, cu conținut științific și rezultate.

Cum are în vedere C.J. punerea în valoare a sitului?

O secțiune a conferinței va fi dedicată analizei soluțiilor pentru valorificarea bisericii de sec. X – atât din perspectiva cunoașterii științifice cât și a punerii în valoare vizuale și ca produs turistic. Arhitectecții vor spune dacă se pretează unei soluții de genul celei de la Principia. Ne vom gândi la multiplicare și promovare, eventual ca imagine 3D, o materializare grafică – expunere de planșe pe simeză în proximitate, panouri pe domeniul public etc. Alba Iulia are un proiect smart city, suntem deschiși tehnologiilor multimedia, inclusiv într-o primă etapă aplicații de promovare pe gadgeturi (pe telefonul mobil).

De ce în 8 ani nu s-au făcut progrese în acest sens?

Obiectivul a fost introdus pe agenda CJ anul trecut și îl susținem, este acum o prioritate pe agenda noastră. Declararea ca monument istoric va fi benefică, inclusiv pentru protecția sa. Există un bun studiu de arheologie. E nevoie și de un studiu de punere în valoare. Pentru acest concept avem nevoie ca partener de un bun institut de arhitectură, încă nu-l avem.

Va fi un concurs de soluții? E lansată o licitație?

Poate, concursul e o metodă folosită pe plan mondial. Încă nu e lansată nicio licitație pentru studiul de arhitectură. Trebuie rezolvat aspectul imobiliar, statutul proprietății e un criteriu ce depinde de Ghidul de finanțare. E nevoie și de o estimare a costurilor bazată pe o serioasă evaluare tehnico-economică. Pentru finanțarea efectivă a soluției care va fi aleasă, nu neg, nu exclud nicio posibilă sursă – bugetul de stat și cel local, fonduri UE (P.O.R.), norvegiene etc. (cum s-a făcut de pildă proiectul Muzeikon).

Vă mulțumesc și vă doresc succes, așa cum ați avut cu reușitul proiect de restaurare a Cetății.

Din toate aceste discuții reiese că la nivel local există un consens: situl bisericii de secol X trebuie declarat monument istoric și ar fi benefică punerea sa în valoare. Pentru aceasta pledează și articolele publicate sub forma unor interviuri.

Andrei Dîrlău

Dr. teol.