În zilele de 22 și 23 septembrie 2018, o delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar – Marea Unire – Alba Iulia – 2018”, condusă de președintele acestuia, col(r) dr. ing. Constantin Avădanei, s-a aflat în vizită în orașul Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.
Deplasarea a făcut parte din programul grupului, de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri în anul 2018, în contextul întăririi unității românilor de pretutindeni.
Delegația de la Alba Iulia a făcut cu acest prilej o importantă donație de carte (400) și rechizite școlare (20 de articole), cu scopul de a sprijini învățarea limbii române, de a cunoaște istoria și cultura civilizației poporului român.
Cărțile și rechizitele au fost procurate cu concursul Filialei „Gemina” a rezerviștilor militari, Filialei Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, ambele din Alba, precum și al Despărțământului ASTRA Alba.

La sediul Uniunii Etnicilor Români ne-a întâmpinat președintele dr. Ivo Gheorghiev, soția acestuia, profesoara Lucica Gheorghiev, numeroși profesori, părinți și elevi.
Cuvântul de bun-venit a fost rostit de președintele uniunii, dr. Ivo Gheorghiev, care a arătat că aceste legături între românii din țara mamă și etnicii români de pe teritoriul Bulgariei au o vechime de multe secole. De asemenea, vorbitorul a scos în evidență momentele importante din lupta românilor pentru independență, și pentru făurirea unității naționale.
Aspecte despre dorința fraților din sudul Dunării de a învăța limba maternă, de a pătrunde în cunoașterea operelor scriitorilor români, a istoriei milenare a poporului nostru, au constituit subiectele din cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ocazia vizitei la Vidin.
Președintele Grupului de Inițiativă, Constantin Avădanei, a transmis salutul românilor din Alba Iulia, a prezentat momentele importante ale programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a descris conținutul donației de cărți și rechizite școlare.
Au luat apoi cuvântul: un veteran de război din rândul asistenței, profesori, elevi, părinți.
De asemenea, delegația de la Alba Iulia a înmânat fraților români reviste cu conținut cultural-istoric, cocarde și insigne.

În încheiere, președintele Ivo Gheorghiev a mulțumit pentru acest gest emoționant, de a veni în sprijinul românilor din Bulgaria și a transmis un mesaj prietenesc celor din Alba Iulia.
De ambele părți s-a exprimat dorința de a întări pe viitor colaborarea și sprijinul reciproc, în îmbogățirea cunoștințelor despre istoria și cultura românilor de pretutindeni.

Constantin AVĂDANEI

Col(r)dr.ing.