Motto:  „Eroul este un om care cunoaște lucruri mai de preț decât viața!”

Între cele două Războaie Mondiale, la marginea unui sătuc (Oarda de Sus), în prezent cartier al municipiului Alba Iulia, s-a născut la 11 martie 1923 „Ghiță Pădure”, înregistrat la starea civilă cu numele de Hațegan Gheorghe.

Viața și trăirile sale au făcut obiectul mai multor scrieri asupra cărora nu revenim. Atâta doar că în anul 1943, la vârsta de 20 de ani a fost încorporat militar, participând în 1944 la dezarmarea trupelor germane și maghiare și apoi pe frontul antihitlerist la forțarea râurilor Arieș și Tisa, continuând în munții Tatra.

„Sărim” peste o perioadă din viața sa, scoțând în evidență  doar faptul că peste timp a ajuns ofițer de poliție (miliție) la compartimentul de cercetare penală, confruntându-se direct cu „spuma” infractorilor.

Caracterul său deschis, volubil, a făcut să nu aibă adversari sau dușmani, fiind apreciat de toți cei care l-au cunoscut.

A ajuns până la adânci bătrâneți, însă nu i s-a împlinit ultima dorință de a atinge centenarul vieții sale, că o pancreatită rebelă ce nu răspundea la tratament, după o suferință de o lună i-a curmat viața la vârsta de 99 de ani și jumătate, în data de 16 august 2022, la o zi de la marea sărbătoare creștină a Adormirii Maicii Domnului.

Biserica satului Oarda de Jos, a devenit adhoc sală de ceremonii mortuare, unde a fost depus sicriul înfășurat în Tricolor, (așa cum sună versurile unui cântec popular patriotic) pe timpul celor trei zile de doliu, cu trupul neînsuflețit a eroului  veteran de război, col. în retragere Hațegan Gheorghe,

Pe parcursul a celor două zile, întreaga comunitatea a satului Oarda de Jos, a trecut să-și ia adio de la distinsul lor consătean decedat, biserica devenind neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de asistenți ce nici nu puteau fi numărați.

Potrivit uzanțelor, în a treia zi de la deces, s-a desfășurat ceremonialul de înmormântare condus și oficiat de preotul paroh prof. univ. Dan Ioan Mihail, având în stânga și în dreapta sa, preoții militari Bratul Constantin, reprezentantul Garnizoanei Militare Alba Iulia și Ursu Dorin de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, ajutați de un cântăreț îmbrăcat în frumosul costum popular din zonă.

Întregul ceremonial a beneficiat de onoruri militare, asigurate de un pluton înarmat – gardă de onoare aparținând Batalionului 136 Gemina Alba Iulia. Pe tot parcursul ceremonialului, în multe momente canoanele religioase specifice înmormântărilor, au fost însoțite de trimiteri la persoana celui trecut la Domnul, fiind numit „ Eroul Gheorghe ”.

Cu riscul de a ne repeta, pronaosul bisericii (partea bisericii situată la intrare care precede naosul) și naosul (partea principală a bisericii, situată în mijlocul clădirii, între altar și pronaos) bisericii au fost pline de asistență până la refuz, într-un amestec de vârstă și categorii sociale.

O notă aparte a constituit-o faptul că într-un moment bine ales, s-au ținut cuvântări de către pr. Ursu Dorin și dr. Petruța Pop șef al Cercului Militar Alba Iulia, evocând momente din viața și activitatea defunctului.

Expunerile celor doi vorbitori, s-au îmbinat în mod armonios genurilor literare: – recviem (gen specific folosit la funeralii, asociat cu moartea și doliu), în memoriam (cu discreție și bun simț, în amintirea cuiva și ceva), și curiculum (întreaga experiență de viață), scoțându-se în evidență bine ticluit trăsăturile de caracter și trăirile defunctului, prezentate asistenței, într-un mod profund emoționant.

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că în jurul sicriului s-a aflat în permanență un „pluton” de strănepoate care își exprimau dragostea față de iubitul lor străbunic, prin gesturi până în prag de leșin. Rar, foarte rar se întâmplă ca un decedat, ajuns până la asemenea vârstă să fie atât de regretat de către urmașii săi.

Înhumarea a avut loc în mormântul pregătit din timp în cimitirul din jurul bisericii, din Oarda de Jos.

La ceremonialul de înmormântare, mai  precis la finalul acestuia, garda militară a prezentat onorul, iar în timp ce trompetul suna „stingerea”, efective de jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, au tras în aer trei salve militare de salut.

De mai bine de doi ani de întrerupere din cauza pandemiei Covid, la finalul înmormântării s-a revenit la tradiționala masă de pomană, organizată la un local din sat.

Regretăm profund că dintre eroii neamului românesc și așa puțini rămași în viață, s-a mai dus spre  viața veșnică încă unul, crescând mereu numărul celor decedați, în dauna celor rămași în viață, ce rămân tot mai puțini.

Dorin OAIDĂ

Col. (retr.)