Reprezentanții Fundației ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și integritatea României” au fost prezenți în data de 29 aprilie 2021, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, unde a avut loc un ceremonial militar și religios cu depuneri de coroane și jerbe de flori.

Cu acest prilej a fost inaugurat un nou catarg, pe care a fost arborat Drapelul României, grație unei donații făcută de consilierul local, Alexandru Dumitru.

La ceremonial au fost prezenți veteranii de război Laurean Deac și Gheorghe Hațegan, precum și reprezentanți ai Garnizoanei Alba Iulia, instituțiilor publice locale și județene, ai asociațiilor veteranilor de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa, Cimitirul Eroilor din Alba Iulia va intra într-un program de reabilitare, refacerea aleelor, monumentelor și schimbarea crucilor eroilor. A fost evocată contribuția deosebită a lui Ioan Bălgrădean, membru al Fundației ”Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și integritatea României”, precum și Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Județului Alba, condusă de Nicolae Lupu, prin grija cărora s-au identificat în jur de 85-90% din numele eroilor îngropați în Cimitirul Eroilor, astfel încât noile cruci să poată avea plăcuța cu numele complet al acestora și regimentele de unde provin.

Reamintim că Cimitirul Eroilor împlinește 75 de ani în luna iunie 2021, iar vestea dată de primarul albaiulian nu poate decât să ne bucure.

Col. (r) Gabriel Grigoraș, Revista ”DACOROMANIA”