După participarea la Festivalul Național ,,Lira cu briliante” din Petroșani, Ediția a V-a, din data de 16-17 aprilie 2022, Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia s-a întors în Capitala de suflet a tuturor românilor, Alba Iulia, cu foarte multe trofee, diplome și medalii. Organizatorii festivalului au fost familia Tiberiu și Jana Coconeț dar și urmașii și colaboratorii acestora. Au participat concurenți din aproape toată țara, soliști de muzică populară tradițională, ușoară și internațională, instrumentiști, ansambluri populare, grupuri vocale, jocuri populare, teatru,  momente vesele, obiceiuri  de nuntă etc.

ASTRA albaiuliană a participat cu concurenți pe care i-a promovat din rândul elevilor, studenților și nu numai, toți fiind înzestrați cu talente deosebite, dovadă și nenumăratele premii primite.

Din partea ASTREI a participat ca vicepreședinte al juriului președinta Maria Cioica, iar ca membru al juriului Maria Dan Păucean.

La secțiunea de teatru albaiulienii au prezentat sceneta ,,Crăișorul Moților” de autor Maria Cioica, care a fost interpretată de către personajele: artist profesionist Maria Dan Păucean, actor Dan Felix Purcelean, înv. Rodica Adam și prof. Zara Ioan Ștefan.

La secțiunea de muzică populară tradițională au participat: studentele Maria Cealnic  din Rep. Moldova și Alina Hileagă absolventă a Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, Ansamblul de jocuri populare ,,Plaiuri sebeșene” (David Daniel, Zdrenghea Raluca, Fulea Maria, Stoica Denisa, Ștefan Nicoleta, Lungu Karina, Lungu Alesia) coordonat de prof. Octavia Oprea de la Clubului elevilor Alba Iulia, elev Pop Boncea Nicolae Teofil- muzică populară instrumentală: saxofon, eleva Adam Raluca Maria -muzică populară tradițonală, iar la recital de poezie și momente vesele a destins atmosfera actorul Dan Felix Purcelean.

La obiceiuri și tradiții, studenta Alina Hileagă a prezentat obiceiuri de nuntă.

Ca invitată specială Maria Dan Păucean a cântat mai multe cântece și o doină din repertoriul său.

Toate aceste evenimente nu ar fi putut avea loc fără sprijinul acordat de către dir. Corina Cotea de la Clubul elevilor din Alba Iulia,  d-lui primar Gabriel Pleșa,  dir. Gabriel Rustoiu de la Muzeul Unirii Alba Iulia, av. Marius Adrian Hațegan, ASTRA albaiuliană și nu în ultimul rând a șoferului Viorica Dumitraș.

Toți concurenții fiind foarte talentați, au primit mai multe premii. Maria Cioica și Maria Dan Păucean au primit fiecare Diplomă de Excelență, prof. Oprea Octavia Maria – Diplomă de Excelență pentru Coregrafie și Diplomă specială, iar ansamblul pe care îl conduce – Diploma și medalie și Diplomă specială.

*

Mulțumim și pe această cale organizatorilor pentru invitație! Felicitări concurenților și mult succes în continuare! Mulțumim tuturor pentru înțelegere!

Maria Cioica

președinte, Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia