ALBAIULIENI AU PARTICIPAT LA DEZVELIREA MONUMENTULUI COMEMORATIV ÎNCHINAT FOȘTILOR REFUGIAȚI, DEPORTAȚI ȘI EXPULZAȚI DIN CAREI ÎN ANUL 1940

Duminică 17 iunie 2018, la invitația gazdelor, un grup de membri ce au reprezentat toate fundațiile, asociațiile, organizațiile și societățile cultural – patriotice din Alba Iulia, în frunte cu Vasile Todor – președintele fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și Ioan Străjan – directorul revistei „DACOROMÂNIA”, au participat la evenimentul prilejuit de dezvelirea și sfințirea MONUMENTULUI COMEMORATIV al foștilor refugiați, expulzați și deportați din Carei în anul 1940.
Realizarea acestui monument s-a făcut la inițiativa și cu participarea unită a Asociației Județene Satu Mare a refugiaților, expulzaților și a deportaților în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, împreună cu filiala din Carei a Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, a Comunității evreilor sătmăreni, a Asociației Holocaustului din Ardealul de Nord-Vest 1940-1945, a ASTRA și a trustului de presă „Informația Zilei”. Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „A uita înseamnă a repeta”. Monumentul care este amplasat în parcul din curtea Bisericii greco-catolice românești „Sf. Apostol Andrei” din Carei, este opera sculptorului Gyori Csaba, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Baia Mare, cu portofoliu internațional. Monumentul este singurul din România închinat refugiaților și are înscris numele a circa 300 de refugiați, urmând să fie completat cu alte nume descoperite după data acestei realizări. El simbolizează momente ale trecutului, care induc stări de rememorare și contemplare, amintind explicit despre evenimentele petrecute de-a lungul istoriei pe plaiurile sătmărene. În speță este vorba despre perioada în care o parte din populația românească din Carei a trebuit să aleagă calea refugiului, lăsându-și agoniseala de o viață în urmă. Monumentul urmărește realizarea unui echilibru între trecut și viitor. Lucrarea transmite mesajul că o parte dintre noi își amintește de un trecut, iar cealaltă acceptă prezentul asumat și privește spre un viitor dătător de speranță într-o Românie și Europă unită.
Finanțarea execuției a fost realizată de Consiliul Județean Satu Mare, de unele familii, precum și din bugetul Asociației Județene a Refugiaților, bani proveniți din cotizațiile membrilor.
La eveniment au luat parte, pe lângă oficialitățile din primul eșalon al instituțiilor județene Satu Mare și municipale din Carei (cu excepția primarului), o numeroasă mulțime de cetățeni și formații artistice din localitate și comunele vecine locuite în mare parte de moții proveniți din județul Alba, care au prezentat spectacole cuprinzând cântece și dansuri moțești.
Evenimentul a început cu dezvelirea monumentului de către realizatori, oficialități și cler, urmat de slujba de sfințire și a parastasului de pomenire, oficiate de un sobor de preoți greco-catolici în frunte cu episcopul Virgil al Oradei, la care s-a alăturat un singur preot ortodox. Au urmat discursuri, depuneri de coroane și un bogat program artistic. Delegația din Alba Iulia a depus o coroană cu flori, iar discursul a dus salutul celor pe care-i reprezintă, adresând și invitația ca de 1 Decembrie 2018 să vină la Alba Iulia pentru a sărbători Centenarul împreună.
În drum spre Carei trecând pe lângă Monumentul lui Mihai Viteazul situat aproape de Zalău, delegația din Alba Iulia a făcut un popas pentru momente de reculegere și pentru a depune o coroană cu flori.
Prin astfel de acțiuni, noi cei de astăzi, dăm dovada că acceptăm istoria neamului românesc și ducem mai departe idealurile strămoșilor.

Dragomir Vlonga

jurist