În perioada 17-24 iulie 2018, la invitația primarului orașului Zlatna, ing. Liviu Ponoran, o delegație de 46 români din Republica Moldova, în cadrul relațiilor frățești, a fost găzduită la Zlatna. Coordonatoarea acestei delegații (ce a cuprins Ansamblul Folcloric „TĂNĂTARI” din Căușeni; Fanfara „PAVEL GREC” din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă), este Lidia Jubea – președinta Despărțământului ASTRA „Valea lui Traian” din Ținutul Tighinei, iar acțiunea face parte din programul „Tabăra de Cultură și Civilizație Românească – Acasă la Noi.”
Programul a cuprins activități precum: vizitarea mai multor obiective cultural-istorice, a unor orașe din Transilvania (Deva, Hunedoara, Zlatna, Alba Iulia etc.), biserici și mănăstiri, locuri și obiective unde au prezentat parada portului popular, spectacole muzicale în interpretarea corului și a fanfarei, în repertoriu găsindu-și loc muzica patriotică și din folclorul popular moldovenesc.
În Alba Iulia au ajuns în ziua de 20 iulie, venind direct de la Sf. Liturghie prilejuită de sărbătoare Sf. Ilie Tezviteanul, de la Mănăstirea Pătrânjeni. Vizitarea municipiului Alba Iulia a început cu un spectacol prezentat la Obelisc, unde au fost întâmpinați de ec. Ioan Străjan – directorul revistei „DACOROMANIA”, o mai veche cunoștință, care i-a însoțit pe la toate obiectivele importante din Cetate, prezentându-le istoria reală a acestora și oferindu-le ultimele numere a revistei „DACOROMANIA”. Tot, împreună, au depus o coroană cu flori la bustul lui Pantelimon Halippa situat în spatele Sălii Unirii.
În continuare, programul a cuprins întâlniri cu prof. Maria Cioica – președinta ASTRA Alba Iulia, cu personalități politice și oameni de cultură din județul Alba. Sentimentele și aspirațiile românești nu pot fi desființate, prin granițele de stat politice artificiale. Sentimentele sunt veșnice. Doamne unește-i și ocrotește-i pe români!

Dragomir Vlonga

jurist